Grammy 2004.: Cesaria Evora slavi pobjedu

POBJEDU pjevačice Cesarie Evore iz Kapverdske Republike na 46. dodjeli Grammyja, američkih glazbenih nagrada, na kojoj je u nedjelju osvojila nagradu za najbolji album suvremene glazbe World Music, pozdravili su u ponedjeljak tisak i glazbenici u njezinoj zemlji.
Na nacionalnoj radijskoj postaji koja je objavila vijest o pobjedi "bosonoge dive" zahvaljujući albumu "Voz dAmor" (Glas ljubavi), reakcije i čestitke izmjenjivale su se s trinaest skladbi s tog albuma.

Producent pjevačice Jose da Silva misli da je Cesarijina pobjeda rezultat "puno rada i odricanja, ali i sklonosti koju publika osjeća prema umjetnici". "Spavala je kada su joj javili da je osvojila nagradu", dodao je on.

Pjevačica je trenutno kod kuće, u Kapverdskoj Republici, otočju u Atlantskom oceanu koje je petstotinjak kilometara udaljeno od senegalske obale, a uskoro je očekuje niz koncerata u inozemstvu, na kojima će predstaviti svoj najnoviji album.

Producent Cesarie Evore kaže da nagrada potvrđuje kvalitetu tradicionalne zelenortske glazbe i da bi tamošnja vlada trebala više ulagati u taj sektor. Vlasti još nisu shvatile važnost "pjevačice kao što je Evora", kaže gitarist Antero Simas.

U natjecanju za Grammy, u kategoriji najboljeg albuma World Music, Cesarijini su suparnici bili Youssou Ndour ("Nothings in Vain") i orkestar Baobab ("Specialist") iz Senegala, Brazilac Caetano Veloso ("Live in Bahia") i Amerikanac Bill Frisell ("The Intercontinentals").

Cesaria Evora, koja je prodala oko četiri milijuna albuma, snimila je od 1988. do 2003. devet nosača zvuka: "Bosonoga diva" (1988.), "Distino di Belita" (1990.), "Mar azul" (1991.), "Miss Perfumado" (1993.), "Cesaria" (1995.), "Cabo Verde" (1997.), "Cafe Atlantico" (1999.), "Sao Vicente di longe" (2001.) i "Voz dAmor" (2003.).

Pročitajte više