Ovo je šokantna istinita priča iza jedne od trenutno najgledanijih Netflixovih serija

Foto: Press

Španjolska serija The Asunta Case trenutno je druga najgledanija serija u Hrvatskoj i svijetu, odmah iza hita Baby Reindeer. Riječ je o kriminalističkoj miniseriji koja se temelji na istinitoj priči o nestanku djevojčice Asunte 2013. godine. Miniserija razotkriva jedan od najšokantnijih zločina počinjenih u Španjolskoj.

Radnja serije prati što se dogodilo nakon što su Rosario Porto i Alfonso Basterra 21. rujna 2013. prijavili nestanak svoje kćeri Asunte. Prati se policijska istraga u kojoj su Asuntini roditelji mogući krivci za njezin nestanak.

Glavne likove u seriji utjelovili su Candela Peña i Tristán Ulloa, a u sporednim ulogama pojavljuju se Javier Gutiérrez, María León, Raúl Arévalo, Alicia Borrachero, Francesc Orella i drugi glumci. Kreatori serije su Ramón Campos, Jon de la Cuesta i Gema R. Neira.

 

Naime, Rosario i Alfonso posvojili su djevojčicu po imenu Asunta Fong Yang iz Kine 2001. Dvanaest godina kasnije, kada su prijavili njezin nestanak, vlasti su isprva posumnjale na otmicu. Dok se istraga odvija, par je uhićen za njezino ubojstvo, što je izazvalo šok u cijeloj zemlji.

Je li The Asunta Case istinita priča?

Da, temelji se na stvarnom ubojstvu 12-godišnje Asunte. Nakon što su njezini posvojitelji prijavili njezin nestanak, tijelo djevojčice je otkriveno pokraj ceste, a njezini su roditelji ubrzo uhićeni.

U lipnju 2001. odvjetnica Rosario i njezin suprug Alfonso otišli su u Kinu posvojiti dijete. To nije izazvalo nikakva pitanja jer su bili par iz više srednje klase. Rosarijin otac bio je počasni konzul Francuske, a njezina je majka bila povjesničarka umjetnosti na Sveučilištu u Santiagu, piše The Guardian.

Dva tjedna kasnije doveli su svoju djevojčicu kući. Kako je odrastala, postalo je očito da je Asunta intelektualno nadarena. Bila je upisana na privatne satove engleskog, francuskog i kineskog i učila je njemački u školi. Već je govorila španjolski i galicijski. Pohađala je i privatne sate baleta, violine i klavira, no The Guardian piše da je često sama zahtijevala neke od tih satova.

"Ustajala je u 7 ujutro, učila je kinesi od 8 do 10, dolazila na balet od 10:15 do 12:30, zatim je vježbala francuski do ručka. A onda su tu bili violina i klavir", rekla je učiteljica baleta. 

U 2009. Asuntina majka proživljavala je psihičke probleme. Provela je dvije noći u privatnoj psihijatrijskoj bolnici jer se osjećala suicidalno. Ona i Basterra također su se iznenada razveli početkom 2013. Rosario je imala aferu s uspješnim biznismenom po imenu Manuel García, a kada je Basterra saznao, njihov brak se raspao.

Porto je doživjela živčani slom u lipnju te godine, a Basterra joj je htio pomoći da ozdravi. Čak je razmišljao i o pomirenju. Noć prije Asuntine smrti ona je s majkom ručala u očevom stanu te su gledale epizodu Simpsonovih.

Što se dogodilo Asunti Fong Yang?

Beživotno tijelo Asunte Fong Yang otkriveno je 22. rujna 2013. Policija je već znala tko je žrtva jer su prije otkrića Porto i Basterra otišli u policijsku postaju u Santiagu prijaviti nestanak kćeri. U zapisniku stoji da je Asunta ostala sama u stanu svoje majke radeći domaću zadaću, dok je Rosario otišla do obiteljske kuće na selu, koja se nalazi oko 20 minuta od mjesta gdje je pronađeno tijelo djevojčice. Kada se vratila kući, rekla je da je Asunta nestala. 

Par je policiji rekao da je Asunta probudila majku tijekom ljeta vrišteći jer je vidjela muškarca odjevenog u crno s rukavicama od lateksa nad sobom u krevetu. Začudo, Rosario nije obavijestila nikoga od svojih susjeda o incidentu, što ga je vlastima učinilo još sumnjivijim.

Na kraju je Rosario uhićena na sahrani kćeri. Iako nije bilo nikakvih fizičkih dokaza koji bi je povezali sa zločinom, policija je pronašla snimke s videonadzora na kojima se vidi da majka vozi automobil na putu prema njihovoj seoskoj kući dok pokraj nje sjedi "djevojčica duge kose". Snimka je nastala dok je Asunta, prema riječima majke, bila kod kuće i pisala zadaću.

Osim toga, forenzičari su testirali Asuntinu krv i urin te otkrili da je u organizmu imala sastojke tableta koje je Rosario koristila za svoje napade tjeskobe, piše The Guardian. Budući da su dužnosnici smatrali da je malo vjerojatno da bi Rosario sama mogla izvršiti ubojstvo, sudac je naredio uhićenje i njenog muža, odnosno Asuntinog oca. 

Što se dogodilo roditeljima?

Dvije godine nakon uhićenja Rosario Porto i Alfonsa Basterre tužiteljstvo je predstavilo svoj slučaj pred porotom 1. listopada 2015. Tijekom suđenja Porto nije mogla objasniti zašto je lagala o svom kretanju na dan Asuntine smrti.

Ni Basterra ni Porto također nisu mogli dati razlog zašto je Basterra nabavio više od 170 tableta lorazepama tijekom deset tjedana i zašto je u Asuntinom tijelu bilo 27 tableta lorazepama. Neke od tableta kupljene su legalno na recept njegove supruge, neke na njegov (nakon što je lagao liječniku), a neke bez recepta.

Nastavnici u dvjema glazbenim akademijama rekli su da su se mjesecima prije Asuntine smrti prisjećali da nije mogla čitati note ili hodati uspravno. "Uzela sam neke bijele prahove", rekla je Asunta Isabel Bello, koja je vodila jednu od akademija. "Ne znam što mi daju. Nitko mi ne govori istinu", rekla je Asunta svom učitelju violine.

15-godišnji Asuntin poznanik također je tvrdio da ju je vidio na ulici s ocem na dan zločina, kada je on prethodno rekao da je bio sam kod kuće. Porto i Basterra osuđeni su na po 18 godina zatvora. Iako su oboje apelirali na poništenje svojih presuda, Porto je počinila samoubojstvo u svojoj zatvorskoj ćeliji 2020. Basterra trenutno služi kaznu u zatvoru.

Serija The Asunta Case dostupna je na Netflixu.

Pročitajte više