Grammy: Dodjela nagrada latino glazbenicima napokon u Miamiju

Dodjela glazbenih nagrada Grammy latino glazbenicima ove će se godine napokon dogoditi u Miamiju, odakle je zbog straha od prosvjeda Kubanaca bila preseljena u Los Angeles.

Svečanost će iz AmericanAirlines Arene 3. rujna prenositi televizijska kuća CBS, objavila je latino Akademija glazbenih znanosti i umjetnosti.

Dogovor je postignut u utorak nakon višemjesečnih pregovora Akademije i lokalnih čelnika. I New York, u kojem je u veljači bila dodjela izvornih Grammyja, nudio se za organizaciju svečanosti.

"Vrijeme je da se ta predstava i službeno dovede u Miami, jedan od kulturno najraznovrsnijih, a u glazbi najživahnijih gradova Amerike", rekao je Manolo Diaz, predsjedatelj Akademije.

Inauguracijska svečanost održana je 2000. u Los Angelesu jer je u Miamiju jednom uredbom bilo zabranjeno poslovati s onima koji posluju s Kubom. Taj je zakon poslije poništen odlukom američkoga Vrhovnog suda.

Dodjela nagrada 2001. trebala je biti održana u Miamiju, ali je preseljena u Los Angeles jer su skupine Kubanaca u egzilu prijetile prosvjedima zbog dopuštenja nastupa izvođačima iz komunističke Kube. Zatim je nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. svečanost otkazana.

Prošlogodišnji Latin-Grammy održan je ponovno u Los Angelesu.

Glasnogovornik koalicije organizacija Kubanaca u egzilu najavio je nove demonstracije budu li pozvani kubanski umjetnici.

"Budu li se ponašali kao da je Fidel Castro kakav impresario iz show-businessa i dopustili mu da šalje kubanske agente, jer ti izvođači nisu umjetnici, mi ćemo sigurno ponovno organizirati prosvjede", rekao je Emilio Izquierdo.

Gradonačelnik Miamija Manny Diaz vjeruje da će se i uz eventualne prosvjede svečanost ipak održati, uz pojačanu policijsku zaštitu.

Pročitajte više