Grande Punto: Veliki povratak Fiata

FIAT je ovih dana objavio prve službene informacije i fotografije nove izvedenice svog najpopularnijeg modela, koji je do danas prodan u više od šest milijuna primjeraka.

Punto Grande je sastavni dio deset milijardi eura vrijednog plana kojim se Fiat planira vratiti na put uspjeha. U naredne tri godine najveći talijanski auto-proizvođač planira čak dvadeset novih modela, što će dovesti do značajnog širenja ponude i rasta konkurentnosti.

Kad je u pitanju niža klasa, tzv. gradski automobili, talijanski aduti oduvijek su bili vrlo jaki. Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, Fiat će lansirati novi Punto u dva formata, kratkom kao protuteža dosadašnjim rivalima, te duljem s kojim će se suprotstaviti novitetima koji dolaze- Cliu III i 207-ici.  

Punto Grande dulji je od četiri metra (403 cm), što će mu s 251 cm međuosovinskog razmaka definitivno osigurati zadržavanje titule najprostranijeg u klasi. Gabaritima nadomak kompaktima, produljeni Punto nimalo ne zaostaje niti u pogledu dizajna. Talijanski majstori okupljeni oko Italdesigna i Centro Stile Fiat još su jednom napravili odličan posao. Model koristi platformu razvijenu u suradnji s GM-om, koju će koristiti iduća generacija Corse.

Najmanje novosti nalazimo u ponudi motora. Bazni model pokretat će 1.2 osamventilac s 65 KS, a zatim slijedi 1.4 8V sa 77 KS. Osnovu dizelske ponude čini nagrađivani 1.3 Multijet od 75 odnosno 90 KS, te za one zahtjevnije, 1.9-litarski dizelaš u dvije izvedbe (120 i 130 KS).

Punto Grande u prodaju stiže krajem godine, a "klasična“ izvedba nastavit će se proizvoditi. 

M.N.

Pročitajte više