Gretić nije Ramsay

Foto: Press

KADA bismo trebali opisati Hell's Kitchen, vjerojatno bismo rekli da je to onaj show u kojem Gordon Ramsay divlja po kuhinji i vrijeđa više-manje sve ljude koji se nađu u njegovoj blizini. 

Ideja da to isto ponovi ili barem donekle uspješno kopira hrvatski kuhar Tomislav Gretić već u teoriji djeluje isforsirano, uzmemo li u obzir činjenicu da je riječ o showu koji se punih 20 godina većinski oslanjao na samog Ramsayja, koji je stvorio imidž strogog drkadžije i upravo je to ono što je HK-u davalo "ono nešto". 

Dvadeset i jedan pokušaj i samo jedan s dvadeset i jednom sezonom

Naravno, Gretić nije prvi Ramsay wannabe jer slične smo showove imali od Albanije i Australije, preko Francuske i Njemačke, pa sve do Ukrajine i Tajlanda. 

Točnije, preko 20 inačica snimljeno je diljem svijeta i neke od njih prošle su više nego solidno, doguravši do osme sezone. No, to je bilo rijetko i neusporedivo s Ramsayjevih 20+ sezona i realno, velik ih je dio završio već nakon prve sezone zato što - pretpostavit ćemo - nisu našli dovoljno karizmatičnog manijaka. 

Uglavnom, u hrvatskoj inačici Gretić je glavni, a njegovi pomoćnici su mentori dvaju timova (Ivana Bekavac i Ivan Vrbanac), koji će 18 natjecatelja voditi do glavne nagrade u iznosu od 30 tisuća eura. 

Već na samom početku postalo je prilično jasno da Gretiću treba vremena da se razmaše i pokaže svoju manijakalnu crtu jer u prvoj epizodi djeluje kao tek nešto stroži chef kakve viđamo u svim ostalim kulinarskim showovima u kojima ekipa kuha s vremenskim ograničenjem.  

Treba li Gretić biti vulgarni manijak? Ne treba... ali treba

Treba li Gretić uopće biti verzija Ramsayja? Treba li urlati, divljati i biti vulgarna sirovina? 

Objektivno, ne. Kao što sam već napisao, vjerojatno bi djelovalo isforsirano ako sam Gretić po prirodi nije urlikavi vulgarni divljak. U isto vrijeme, sudeći prema prvoj epizodi koja možda nije ogledni primjer onoga što ćemo vidjeti, hrvatskoj verziji Hell's Kitchena treba nešto po čemu će se razlikovati od konkurencije. Što god to bilo. 

Koliko god bi to možda bilo previše ili nezamislivo prostački za primetime termin, to je ono što je činilo razliku. Ramsay je natjecatelje neprestano vrijeđao, urlao na njih, prostačio i na momente je bio kompletno lud, ali to je ono što je Hell's Kitchen doguralo do 21. sezone. Luđak, ali karizmatični luđak. 

Gledatelje sigurno ne bi zadržalo da je Ramsay natjecateljima govorio: "Uz dužno poštovanje, tvoj dekonstruirani brancin nije dovoljno slan." Jako lijepo i pristojno, ali brancin-šmrancin. Takve stvari već gledamo u Masterchefu, Večeri za pet, Tri, dva, jedan - kuhaj, Hrvatska traži kuhara ili kako se god zovu svi ti showovi. 

Realno, ako se Gretić uskoro nekome ne unese u lice i zajapureno urlikne: "Ovaj jebeni brancin je uvreda za ovu kuhinju, za ovaj show, za poziv kuhara i za jebene brancine općenito. Odjebi iz moje kuhinje", uspjeh hrvatskog Hell's Kitchena ovisit će isključivo o tome koliko su Hrvati željni gledati nakuhavanja. 

Ajmo kupiti licencu za jedan show i onda snimiti drugi show

Drugi razlog ne postoji jer velik dio kandidata ima iskustva i čini se kao da se solidno snalaze u kuhinji, ali sami po sebi nisu dovoljno zabavni ni urnebesni da bi nas držali prikovanima za ekrane. 

Nemaju čak ni tragične životne priče, a to je veliki "no-no" za hrvatske realityje. Ovi kuhaju jer... vole kuhati i vole hranu. Pa kakve su to ludosti? Gdje je tragedija? Gdje je drama? Zašto suza suzu ne stiže? Gdje je natjecatelj koji kuha zato što mu je preostalo tri mjeseca života pa to vrijeme želi provesti u "paklenoj kuhinji", u nadi da će tako ostaviti neizbrisiv trag na hrvatskoj kulinarskoj sceni? Ako je vjerovati producentima hrvatskih realityja, Hrvati žele tragediju, suze i čemer, a Hell's Kitchen toga nema. 

Sve u svemu, Hell's Kitchen funkcionira kao običan kulinarski show, ali treba li nam još jedan? Pristojan je, solidno snimljen, Gretić daje vrlo korisne i konkretne savjete i čini se da ćemo vidjeti neke stvarno talentirane kuhare koji... Ne isplati se ni nastavljati ovu rečenicu, jer najjednostavnije rečeno, netko je kupio licencu za pornić da bi na kraju snimio dražestan film o ljudima koji si daju pusice. Super ako volite pusice, ali RTL-ov Hell's Kitchen pod hitno treba ubaciti u šestu brzinu, jer ovo je bio prekilav početak. 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više