Grla HDZ-a su najmanji problem: "Pjevači mogu eventualno odgovarati kao pomagači"



BLAGAJNICA HDZ-a Branka Pavošević dala je u medije podatke o gotovinskim isplatama tijekom izbornih kampanja, pogotovo predsjedničke iz 2005. godine. Jadranka Kosor se tada kandidirala za predsjednicu, a kampanja je navodno financirana iz crnog fonda stranke. Premijerka nije željela novinarima odgovoriti na pitanja o crnom fondu, a HDZ je sve nazvao naručenim političkim podmetanjima i falsifikatima.

Crni fond HDZ financirao izvođače?

Spominje se kako je HDZ novcem iz crnog fonda financirao razne izvođače koji su u kampanji pjevali za njih i premijerku. Tako se, između ostalog spominju Jacques Houdek, Miroslav Škoro, Vanna, Lana Jurčević i ostali koji su pjevali za HDZ. U slučaju da su primili novac iz crnog fonda, glazbenici bi mogli biti kazneno gonjeni, no teško da će se to dogoditi, rekao je za Index odvjetnik Veljko Miljević, koji smatra da pjevači u svemu nisu sporni, odnosno, najmanji su problem.

"Ne razumijem zašto su se dohvatili tih pjevača, pjevači su tu najmanji problem"

"Ne razumijem zašto su se dohvatili tih pjevača, pjevači su tu najmanji problem. Oni su tu najmanji problem. Ako su dobili naknadu za ono što su stvarno pjevali, mogu odgovarati samo oni koji su dobili novce za ono što nisu napravili. Dakle, ako su dobili daleko više od onoga što su obavili, onda se za tu razliku se može postaviti pitanje odgovornosti", objasnio je Miljević.

"Prvi koji odgovara je onaj koji je novac isplatio, izvođač tu može eventualno odgovarati kao pomagač"

"U svakom slučaju, prvi odgovara onaj koji je novac isplatio, a tek onda pjevači, koji eventualno mogu odgovarati kao pomagači. To je cijela priča. Pjevači su sporedna kategorija i nijedan ne može odgovarati za ono što je otpjevao. Pitanje je jesu li povrijeđeni neki financijski propisi, ali nijedan od njih ne može odgovarati za kazneno djelo ako je plaćen za ono što je stvarno odradio. Treće, ako je netko dobio novac za ono što nije odradio, odgovarat će primarno onaj koji je novac isplatio, a pjevač, dakle odgovara kao pomagač, poticatelj ili sudionik u djelu", zaključio je odvjetnik Miljević.

Jacques Houdek: Plaćeno mi je na račun kao što uvijek primam novac za sve svoje honorare

Od spomenutih glazbenika, komentar je na cijelu situaciju dao za Index i Jacques Houdek, koji je 2007. godine pjevao "HDZ zna" na parlamentarnim izborima. "Nisam pročitao nijedan članak u medijima o tome, tako da nisam u toku i teško mi je komentirati, a politika me u životu nimalo ne zanima. Svoje angažmane za HDZ odradio sam maksimalno profesionalno i plaćeno mi je na račun kao što uvijek primam novac za sve svoje honorare. Čuo sam od prijatelja da se priča svašta! Iako bih već trebao biti naviknut na to, ipak sam šokiran količinom laži i dezinformacija koje kolaju u medijima. Nitko se ne trudi potkrijepiti tvrdnje dokazima pa sve skupa ispada jako klevetnički, zar ne?", zapitao se Houdek i tako zaključio svoj komentar na situaciju koja je najnoviji politički skandal vladajućih.

Pročitajte više