Harry Potter po gledanosti ispred Jamesa Bonda

U PRVOJ fotozavršnici u gledanosti između Harryja Pottera na metli i Jamesa Bonda u Aston Martinu proteklog, produženog vikenda povodom Dana zahvalnosti u SAD-u, kroz cilj je prvi prošao Potter.

Prikazivanje drugog filma iz serijala o Harryju Potteru - ´Odaje tajni´, ostvarilo je od petka do nedjelje 32,2 milijuna dolara prihoda dok je najnoviji Bond, ´Umri drugi dan´, zaradio 31 milijun dolara.

No, ako se računa svih pet prazničnih dana, od protekle srijede, ´Umri drugi dan´ je na prvom mjestu sa 46,3 milijuna dolara, a ´Harry Potter i odaja tajni´ zaostaje sa zarađenih pola milijuna dolara manje.

Brojke pokazuju da su ta dva filma gledateljima bila uvjerljivo zanimljivija od bilo kojeg drugog novog ostvarenja koje se pojavilo u kinima protekloga tjedna.

Na trećem se mjestu, naime, našao Disneyjev ´Djed Mraz 2´ sa 17,2 milijuna dolara prihoda, a četvrta je animirana znanstveno-fantastična bajka ´Planet s blagom´ sa 16,5 milijuna od prodanih kinoulaznica. Peti je još jedan crtani film, ´Osam ludih noći Adama Sandlera´, koji je producentu donio u pet prazničnih dana 15,1 miijun dolara.

Znanstveno-fantastični ´Solaris´ Stevena Soderbergha, načinjen po romanu Stanislawa Lema, a koji je još uoči početka prikazivanja postao razvikan po goloj stražnjici Georgea Clooneyja, donio je tijekom proteklih blagdana 9,5 milijuna dolara plasiravši se na sedmo mjesto među najgledanijima.

´Nema dvojbe da su ljudi bili željni novih ostvarenja. Pred nama su božićni blagdani pa držim palčeve da ćemo ostvariti željenu razinu gledanosti´, izjavio je čelni čovjek Disneyjeve distribucije Chuck Viane.

Ipak, kad se načini usporedba s prošlogodišnjim podacima za Dan zahvalnosti, uočava se pad zarade 12 najgledanijih filmova od 1,6 posto.

´Bez obzira na to, bio je to solidan vikend Dana zahvalnosti. Nije bilo pravih filmova koji bi privukli publiku, a kada imate Pottera i Bonda na jednom mjestu teško je i očekivati da ih ostali noviteti nadmaše´, kazao je Paul Dergarabedian, predsjednik tvrtke Exhibitor Relations koja prati razinu gledanosti.

Za 17 dana prikazivanja ´Harry Potter i odaja tajni´ zaradio je 200,2 milijuna dolara postavši time šesti film ove godine koji je prešao granicu od 200 milijuna. Prošle ih je godine ukupno bilo šest, pa se očekuje da taj rekord padne s početkom prikazivanja filma ´Gospodar prstenova: Dvije kule´.

´Umri drugi dan´ zasad je prešao 100 milijuna čime se broj ovogodišnjih filmova koji je dosegnuo tu granicu popeo na 21, jedan manje od rekorda zabilježenog prije dvije godine.

Pročitajte više