Hendrix, Allman i King proglašeni najvećim gitaristima

POKOJNI rock glazbenici Jimi Hendrix i Duane Allman na samom su vrhu ljestvice 100 najvećih gitarista svih vremena, koja će biti objavljena u najnovijem broju časopisa Rolling Stone.

Za Hendrixa, koji je bez iznimke uvijek na vrhu ovakvih istraživanja, gitarist grupe "Who" Pete Townshend napisao je da je "električnu gitaru učinio prekrasnom", odavši na taj način počast pokojnom glazbeniku.

Prema Townshendovim riječima jedan je Hendrixov nastup bio tako snažan da se uhvatio za ruku s kolegom gitaristom Ericom Claptonom koji je zajedno s njih slušao svog idola.

Allman je proglašen gitaristom koji je s "Allman Brothers Bandom", osnovanim 1969., "zabavnu glazbu pretvarao u poeziju".

B.B. King, koji će uskoro napuniti 78 godina, na trećem je mjestu top-liste najvećih gitarista.

Slijede Clapton na 4. mjestu i blues-glazbenik Robert Johnson, zatim Chuck Berry, Steve Ray Vaughan, Ry Cooder, Jimmy Page i Keith Richards.

Na 100. je mjestu gitarist Kim Thayil iz grupe "Soundgarden" iz Seattlea koja više ne postoji.

Sam Townshend je na 50. mjestu, a na listi su se našle i dvije dame - Joni Mitchell na 72. mjestu te Joan Jett, koja je zauzela 87. mjesto.

Gitarist Steve Cropper, koji je 1996. prema ocjeni časopisa "Mojo" bio na drugom mjestu, sada se našaO tek na 36. mjestu.

Dva mjesta dalje je gitarist grupe Fleetwood Mac Peter Green, koji je tada bio treći.

Pročitajte više