Hoagie, ludi pas koji se potukao s pumom

HOAGIE je mješanac nizozemskog ovčara i labradora koji je jučer postao zvijezda u SAD-u nakon što je njegov vlasnik rekao kako ga je pas obranio od napada planinskog lava. Danas su pak stručnjaci doveli takvu verziju priče u pitanje i rekli kako je pas nastradao zato što je u napadu potpunog ludila počeo ganjati veliku mačku.

"Hoagie je junak, čovječe"

William Morse, Hoagijev vlasnik, jučer je medijima ispričao kako je pas kojeg je spasio iz prihvatilišta za životinje pokazao nevjerojatnu dozu hrabrosti napavši pumu koja je krenula prema Morseu. "On je junak, čovječe, obožavam ga", rekao je Morse.

No, čuvari prirode u Nacionalnoj šumi Cleveland u američkoj saveznoj državi Californiji, u kojoj se napad dogodio, imaju drukčiju verziju priče. Ona pokazuje da Hoagie nije samo hrabar, nego i uvelike lud pas.

Napao veliku mačku

Čuvari pretpostavljaju, na temelju dostupnih dokaza, kako je Hoagie jurnuo za pumom koja se dala u bijeg nakon što je vidjela ljude. Budući da nema psa koji bi se mogao nositi s mačkom te veličine, Hoagie je izgrizen i imao je veliku sreću da je preživio. 

Čuvari kažu i kako neće tražiti pumu da bi ju uspavali. Inače je praksa ubiti životinju koja predstavlja opasnost po ljude, ali budući da puma nije napala ljude, ne traže ju da bi ju ubili.

Hoagie je, smatraju stručnjaci, unatoč ozljedama zbog kojih je proveo četiri sata na operacijskom stolu i dobio nebrojene šavove, imao veliku sreću. Susreti pasa i velikih mačaka u pravilu završe puno gore po najbolje ljudske prijatelje.

F.M.
Foto: aphis.usda.gov

Pročitajte više