Hoće li dio talijanskog kopna potonuti?

HOĆE li 4.500 četvornih kilometara talijanske obale potonuti, kako to procjenjuje skupina istraživača nazvane ENEA, ili će se ipak pronaći neko spasonosno rješenje?

Italija se odlučila zaštititi Veneciju od potonuća, ali najnovije studije pokazuju da i drugi dijelovi Apeninskog poluotoka "tonu". Naravno, najpoznatije su u tom pogledu plaže oko Venecije. Ta bi područja, ukoliko ne intervenira ljudska ruka, mogla potonuti već do kraja stoljeća.

Naime, more se podiže, a kopno tone, tvrde stručnjaci ENEA-e. Pomoć se očekuje od one iste ljudske ruke koja je debelo kumovala ubrzanoj eroziji.

Talijanski ministar okoliša poziva da se donesu ozbiljne odluke za obranu obale, a po njemu riječ je o isprepletenosti ekoloških i ekonomskih problema.

Uskoro se očekuje izgradnja niza pokretnih brana za zaštitu venecijanske lagune pod nazivom "Mojsije". No kopiranje "Mojsija" na ostalim ugroženim mjestima suviše je skupo, upozoravaju eksperti zaštite okoliša.

U izvješću ENEA, prenosi časopis Gospodarstvo i okoliš, stoji da je povećanje razine mora globalna prijetnja za cijelu Italiju, osobito zato, jer uslijed geološke aktivnosti dijelovi kopna tonu. Hoće li dio talijanskog priobalja ipak potonuti, kako to tvrde pesimisti ili?

Pročitajte više