Hoće li nam za računalo ubuduće trebati dobar nos?

AKO VAM je dosadio kompjutorski miš, možda će vam se svidjeti "nouse": novi sustav pokretanja kursora na ekranu laganim pomicanjem nosa..

Treptanje lijevim ili desnim okom odgovara "kliku" desnom ili lijevom tipkom miša, piše New Scientist.

Dmitry Gorodnichy iz Instituta za informatičku tehnologiju u Ottawi, koji je izum nazvao "nouse" (kombinacija riječi "nose" - nos i "mouse" - miš), tvrdi da će od njegova sustava koristi imati hendikepirane osobe i ljubitelji video igrica koji protivnika žele uništiti treptajem oka.

Da bi "nouse" radio, potrebna je mala kamera priključena na računalo koja prati kretanje korisnikova nosa. Gordonichy je izabrao nos jer je njegovo kretanje najlakše pratiti. Da bi demonstrirao rad izuma napravio je i nekoliko softwareskih paketa uključujući i program za crtanje NousePaint.

Neki su stručnjaci oduševljeni izumom, a Charles Cohen iz tvrtke Cybernet System iz Ann Arbora tvrdi da će sigurno imati "svoje mjesto u budućnosti korištenja računala, ali vjerojatnije kao dopuna tipkovnici i mišu nego kao njihova zamjena".

No, Joe Laszlo iz Jupiter Researcha u New Yorku je skeptičan: "Ljudi baš ne vole izgledati glupo, a uz ovaj izum imaju veliku mogućnost izgledati glupo."

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više