Horori od kojih ćemo se u 2019. usrati od straha

Press

ŽANR horora proživljava vjerojatno najbolji period otkad postoji, a to je moguće vidjeti po ogromnoj količini izvrsnih horora koji u istoj mjeri oduševljavaju i publiku i kritiku. 

Mnogi se nezavisni i budžetski skromni naslovi pretvaraju u goleme kino hitove, a u moru filmova o superjunacima koji dominiraju scenom i u sjenu bacaju sve što se ne uklapa u format to je uistinu velik uspjeh. Upravo smo zato sastavili popis nekih od najočekivanijih naslova koji će se pojaviti sljedeće godine. 

1. It: Chapter Two

Nema previše filozofije, jedan od najboljih horora u posljednjih desetak godina dobiva nastavak, a radnja ovog puta prati 27 godina starije junake koji pokušavaju stati na kraj zlom klaunu koji ih je terorizirao kao klince. 

2. Alien: Awakening

Iako je u ovoj fazi teško povjerovati da je više itko u stanju ponoviti atmosferu jezivog originala, Ridley Scott po treći će put pokušati oživjeti SF-horor franšizu koja ga je i proslavila. Prethodnik možda nije oduševio kritiku, ali činjenica jest da je Covenant unatoč svemu treći najbolji film u serijalu, ali i neočekivano dobar horor koji bi pokupio daleko više pozitivnih reakcija da ga ne uspoređuju s prva dva filma.  

3. The Turning

Još jedno uprizorenje klasične horor novele Henryja Jamesa moglo bi donijeti film dostojan predloška. Naime, režiju će preuzeti Floria Sigismondi (The Handmaiden's Tale), scenarij Chad i Carey Hayes (The Conjuring), a u glavnim ulogama su Mackenzie Davis i mladi i talentirani Finn Wolfhard i Brooklynn Prince. 

4. Us

Jordan Peele oduševio je publiku i kritiku svojim društveno angažiranim hororom Get Out za koji je uzeo i Oscara za najbolji originalni scenarij. O njegovom novom hororu ne znamo mnogo, ali poznato je da ćemo i ovog puta gledati horor koji ispod stravične površine krije za američko društvo relevantne teme koje se tiču rase. Osim provjerene ekipe koja je radila i na Get Out, tu su i jaka glumačka imena kao što su Lupita Nyong'o i Elizabeth Moss.  

5. Annabelle 3 i The Conjuring 3

Franšiza The Conjuring je donijela mnogo nastavaka i spin-offova, a rezultati su neujednačeni. Ipak, spin-off Annabelle pokazao se kao gotovo savršen klasični horor. Sljedeće godine dobivamo čak dva filma, a jedino je pitanje hoće li nas i ovog puta uspjeti prestraviti. 

6. The Grudge i Train to Busan

Ako nemaš ideju, pokradi Azijate. Iako ovo zvuči kao kritika, radi se o dobrom potezu jer američki remakeovi možda neće biti na razini originala, ali postoji mogućnost da ovog puta odrade bolji posao i dosegnu barem razinu Prstena. Naime, prvi pokušaj Takashija Shimizua da snimi američki remake svog filma iz 2002. nije završio dobro, ali tko zna, možda iz drugog pokušaja uspijemo dobiti kvalitetan film. 

Drugi film na listi je izvanredni južnokorejski Train to Busan čija će radnja ovog puta biti prebačena u SAD, a pratimo oca i kćer koji ostanu zarobljeni u vlaku baš u trenutku kad izbije epidemija koja ljude pretvara u zombije.  

7. You Should Have Left

The Shining ne treba remake, ali će ga dobiti. Ne izravno, ali You Should Have Left je nešto kao Isijavanje za nove generacije. Naime, i u ovom slučaju radi se o psihički nestabilnom piscu koji s obitelji otputuje u zabačenu kućicu u Alpama gdje počinju ozbiljni problemi. 

8. The Lighthouse

Svjetionik, dvoje ljudi i redatelj koji je režirao The Witch. Na sve to dodajmo i da je u glavnoj ulozi uvijek briljantni Willem Dafoe. To sve i više je nego dovoljno dobar razlog da ovom hororu damo šansu. 

9. In the Tall Grass

Nerazdvojni blizanci na proputovanju Amerikom nailaze na kukuruzište iz kojeg čuju zapomaganje dječaka imena Tobin. Nakon što mu odluče pomoći, vrlo brzo doznaju da je to bila velika pogreška. Radi se o uprizorenju predloška kralja horora Stephena Kinga, a već je to i više nego dovoljno dobar razlog da filmu damo šansu. 

10. Gremlins 3

Gremlini možda ne spadaju u kategoriju filmova koji će vas prestraviti, ali radi se o nastavku jedne od kultnih horor-komedija osamdesetih. Nakon dvojke koja je bila rezultat prevelikog žanrovskog odmaka, ovo bi mogao biti povratak korijenima. 

11. Five Nights at Freddy’s

Filmovi nastali prema videoigrama u načelu nisu nešto čemu se treba pretjerano veseliti, ali ako u obzir uzmemo da je filmska adaptacija u rukama Chrisa Columbusa i sve to u produkciji Blumhouse (The Purge, Paranormal Activity, Ouija, Creep, Get Out...), postoji vrlo velika šansa da ćemo dobiti odličan horor naslov. 

12. The Crooked Man 

Očekuju nas još i Glass, Spawn, I Know What You Did Last Summer, Firestarter, Crawl, Pet Sematary, An American Werewolf in London, World War Z 2, 48 Meters Down.

Pročitajte više