Hrvat milijunaš, Robert Herjavec postao zvijezda Amerike



ROBERT HERJAVEC rođen je u Varaždinu no kao dječak 1970-ih godina s roditeljima se preselio u Kanadu. Kaže kako su njegovi roditelji otišli tamo u nadi za boljim životom, a on se nikada nije mislio da će, kad odraste, postati tako uspješan. U Kanadi se oženio suprugom Diane Pleše čiji su roditelji iz Slavonije također odselili u Kanadu. Završio je Studij engleske književnosti i političkih znanosti nakon čega je radio mnoge brojne poslove poput konobarenja.

Kad je tvrtka Microsoft odlučila proširiti svoje poslovanje na području Sjeverne Amerike, Robert se zainteresirao za taj posao jer je nešto "predosjetio", iako o računalima i programiranju nije imao veze. Stoga je neko vrijeme volontirao i tako stekao i te vještine.

Mali posao otvorio je u svom podrumu financirajući se uz pomoć kreditnih kartica, a osam godina kasnije svoju tvrtku "Brak" prodao je moćnoj korporaciji AT&T za 100 milijuna dolara. Nakon toga se uselio u najelitniji dio Toronta gdje i danas živi sa svojom djecom i suprugom, a posjećuju ga brojne slavne osobe poput Stinga, Micka Jaggera i Michaela Bublea.


Robert danas, osim što vodi svoj biznis u Kanadi, radi i na ABC-jevoj televizijskoj emisiji "Shark Tank" u Sjedinjenim Američkim Državama. U njoj traži talentirane ljude s kreativnim idejama kako bi naposljetku s još nekolicinom milijunaša uložio u njihove projekte. Osim što se s jednom od kolega zna oštro posvađati i sukobiti oko odluke o budućnosti natjecatelja, obično je jedan od onih koji najviše zagovaraju što neobičnije i što kreativnije ideje.

“O kandidatima koji dolaze u studio ne znamo ništa, producenti ih odaberu bez našeg uplitanja,  tako da su sva naša pitanja i interes za poslovanje bazirana samo na onome što vidite u `reality` programu. Naravno, to je samo početak, nakon toga tek počinje pravo ispitivanje kompanije i pojedinaca koji dolaze s prijedlozima”, izjavio je Robert za croatianchronicle.com.

Ipak, Robertu ovo nije prvi televizijski angažman. Sedam godina prije sudjelovao je u sličnoj kanadskoj reality seriji “Dragon’s Den”, televizijske kuće CBC i vremenom postala veliki hit.

Pročitajte više