Hrvati kod kraljice: Kolinda se pogrešno rukovala, a onda odrezala Jakova s fotke

Foto: FaH/Profimedia

BRITANSKA kraljica Elizabeta održala je tisuće audijencija i susrela se s tisućama političkih lidera iz cijelog svijeta. Tijekom svoje vladavine, od osamostaljenja Hrvatske, kraljica je primila troje hrvatskih predsjednika, Stipu Mesića, Ivu Josipovića i Kolindu Grabar-Kitarović.

Mesića je kraljica primila u prosincu 2001. godine. Bivšeg predsjednika se susret jako dojmio, pa je na kraju drugog mandata rekao da mu je jedino žao što nije uspio organizirati kraljičin posjet Zagrebu.

Josipovića je primila 2013.

Kraljicu je bivši predsjednik Ivo Josipović susreo dva puta, ali samo jednom na privatnoj audijenciji. Josipović i njegova supruga Tatjana kod kraljice su došli u svibnju 2013. godine. Nakon službene najave i rukovanja predsjednik Ivo Josipović naglasio je da je ovaj posjet vrlo važan za Hrvatsku jer je Velika Britanija važan partner Hrvatskoj.

"Mi smo zahvalni na vašoj podršci na putu u Europsku uniju", rekao je predsjednik kraljici. Potom je bračni par Josipović kraljica pozvala da sjednu, a onda su ugašene kamere.

Kolinda odrezala Jakova s fotke

No najviše pažnje privukao je posjet Kolinde Grabar-Kitarović. Kolinda je kod kraljice u pratnji supruga Jakova išla u listopadu 2016. godine. 

Kolinda se protokolarno fotografirala s britanskom kraljicom, a fotografi su tako zabilježili trenutak u kojem se smiješi pored vremešne britanske kraljice dok Jakov stoji tik iza nje. Istu je fotografiju Kolinda objavila na Facebooku, međutim, Jakova na slici nije bilo.

Ekipa na društvenim mrežama je potom primijetila da je Kolinda prekršila kraljevski protokol pogrešno se rukujući s kraljicom.

Pročitajte više