Hrvati krivi za "gašenje" Corolle

MALO TKO je očekivao da iza gašenja Corolle, imena koje se kroz devet generacija koristilo na najprodavanijem automobilu na svijetu stoji hrvatska tvrtka. Corolla nakon četiri desetljeća odlazi u povijest, a naslijedit će ju Auris.

Corolla je posljednji proizvod iz Toyotine ponude osobnih automobila kojem je ime promijenjeno. Podsjetimo, Carina je 1998. g. preimenovana u Avensis, a Starlet je godinu kasnije postao Yaris.

Na preimenovanju potonjeg radila je grupacija Nomen čija je članica i tvrtka Nomen est Omen sa zagrebačkim sjedištem. Hrvatska filijala je aktivno učestvovala na preimenovanju modela Corolla 2004. godine, a proces stvaranja novog imena je trajao šest mjeseci.

Naziv Auris nastao je od latinske riječi "aurum", što znači zlato. Sufiks  "-is" uklapa se u Toyotinu postojeću strategiju nadijevanja imena, koju slijedi i poznati Yaris, također Nomenova kreacija.

Iako se radi o najprodavanijem svjetskom modelu do preimenovanja je jednostavno moralo doći. Naime, u Toyoti smatraju kako Corolla stoji za model koji je pouzdan, ali ujedno pomalo staromodan i time neprivlačan. U želji da probiju i tu barijeru odlučili su se na jedino moguće rješenje - stvaranje novog branda.

Grupacija Nomen radila je i za druge automobilske tvrtke. Njeno djelo stoji još iza imena kao što su: VW Touran, FIAT Stilo, Renault Clio i Toyota Aygo.

M.N.

Pročitajte više