Hrvatska glazbena diva danas slavi rođendan. Znate li da je s 18 operirala nos?

Foto: Duško Jaramaz/Tomislav Miletić/Goran Stanzl/Pixsell

MNOGI slave Valentinovo, a Josipa Lisac danas slavi 74. rođendan.

Hrvatska glazbena diva rodila se 14. veljače 1950. godine u Zagrebu. Još je kao dijete pokazivala interes za modu. Zabavljala se krpicama i šivala haljine za svoje lutke. Osim mode, u djetinjstvu je jako voljela čitati knjige, a vrlo brzo zaintrigirala ju je glazba. 

Počela je karijeru sa samo 10 godina kao članica zbora svoje škole, a u 15. godini postala je vokalni solist Zlatnih akorda. Jedne večeri, dok je ovaj sastav zabavljao goste hotela Esplanada, čuo ju je Arsen Dedić i odmah donio odluku: pjevat će njegovu kompoziciju.

Tako je Josipa debitirala na Zagrebu 66 i proglašena za najbolju debitanticu. Po savjetu Dedića i ostalih, posvetila se isključivo pjevanju kao solist i lagano, ali sigurno je krčila sebi put prema potpunom uspjehu.

S 18 bila na plastičnoj operaciji

Njezina glazbena karijera oduvijek je odudarala od ostalih najviše zbog toga što se nije libila kombinirati različite stilove glazbe i tako izdvojiti od ostalih izvođača. Osim glazbom, Josipa svakodnevno iznenađuje svojim stylingom koji je sve samo ne dosadan ili klasičan.

Ona je specifična i po svom glasu koji je zaista poseban i koji ne možemo definirati kao visoki ili duboki - to je jednostavno glas Josipe Lisac. Pjevačica je sredinom 2000-tih priznala kako je na početku karijere, kad je napunila 18 godina, bila na plastičnoj operaciji. 

"Nemam ništa protiv estetskih operacija. Nos sam operirala u bolnici u Biogradu kada sam imala 18 godina i kada je takvo što bilo šokantno. Nakon toga nikada nisam išla na estetske operacije", rekla je Josipa. 

Ona ne daje savjete jer ih sama ne sluša. Ne voli kopirati niti biti kopirana. Ono što je vidljivo u njezinim medijskim istupima iz vremena prije Karla Metikoša jest činjenica da je od početka znala što želi, a što ne želi i da je itekako vjerovala u sebe.

Dnevnik jedne ljubavi

Lisac je prava inspiracija, kako glazbena i modna tako i životna. Pjevačica nerijetko spominje kako je upravo Karlo Metikoš zaslužan za njen uspjeh te da ju je on stvorio. Njihova joj je ljubav poslužila i kao inspiracija za prvi album Dnevnik jedne ljubavi iz 1973. godine. 

Ljubav Karla i Josipe počela je 6. veljače 1971. godine na koncertu u Petrinji. Iako se nikad nisu vjenčali, voljeli su se sve dok ih smrt nije rastavila. Iako je Metikoš preminuo 1991., Josipa ga nikad nije zaboravila. I dalje mu posvećuje pjesme, piše o njemu, spominje ga u izjavama...

Danas je jedna od rijetkih pjevačica koja i dalje puni arene, a njezine pjesme na sav glas pjevaju i mlađe i starije generacije. Tomu svjedoči i nadolazeći koncert Josipe Lisac u maloj dvorani Doma sportova 17. veljače koji je rasprodan više od mjesec dana uoči održavanja.

Povratak Josipe Lisac u malu dvoranu Doma sportova događa se nakon devet godina i tadašnjeg unaprijed rasprodanog koncerta. I ovoga puta sve su ulaznice za koncert rasprodane tjednima prije njegova održavanja.

Pročitajte više