Hrvatska statistika na Eurosongu je do sada bila tragična

Foto: Profimedia

HRVATSKA čeka polufinale Eurosonga u kojemu će sasvim izvjesno Baby Lasagna uspjeti i proći u veliku završnicu, koja je zakazana za subotu.

Ako se prognoze europskih kladionica ostvare, bit će to najbolji plasman Hrvatske u povijesti. Trenutna statistika je prilično loša te Hrvatska (osim kao dio Jugoslavije) nema ništa čime bi se mogla pohvaliti.

Dva četvrta mjesta i to je to

Eurovizijska statistika kaže da Hrvatska nema nijedno prvo, drugo ni treće mjesto. Srećom, nemamo nijedno ni posljednje mjesto u finalima Eurovizije. Najbolje rezultate Hrvatska je ostvarila 1996. i 1999. godine, kada su Maja Blagdan i Doris Dragović završile na četvrtom mjestu. U statistici imamo i jedno peto mjesto, a ostvarila ga je Danijela Martinović 1995. godine.

Otkad se natjecanje proširilo na dva polufinala, odnosno od 2004. godine, Hrvatska je nastupala u njih 8 od 17. Pauzirala je s Eurosongom 2014. i 2015. godine. Kada je riječ o rezultatima Hrvatske u finalu, najgore je prošla Nina Kraljić, koja je završila na 23. mjestu u finalu od 26 skladbi koje su se plasirale.

Najgori hrvatski rezultat u povijesti natjecanja ostvarila je Franka Batelić, koja je polufinale završila na 17. mjestu.

Pročitajte više