"Hrvatska ulica slavnih" definitivno u Opatiji, objavljene nominacije

GRADSKO poglavarstvo Grada Opatije predvođeno gradonačelnikom Amirom Muzurom na današnjoj je sjednici donijelo odluku o prihvaćanju projekta "Hrvatska ulica slavnih" i njegovog pozicioniranja u Opatiji.

Čelni ljudi Grada Opatije prepoznali su "Hrvatsku ulicu slavnih" kao jedinstveni turistički, kulturno-edukacijski i promotivni projekt od iznimnog značaja za Grad Opatiju i njezino pozicioniranje kao jedne od vodećih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

"Komisija za nominacije zvijezda" u projektu "Hrvatska ulica slavnih" sastavila je popis nominiranih osoba prema slijedećim kategorijama; Sport, Kultura i umjetnost i Znanost.

U svakoj od kategorija članovi komisije nominirali su pet živućih osoba i pet osoba posthumno, a nominirani su: u kategoriji Sport za živuće osobe; Janica Kostelić, Goran Ivanišević, Đurđica Bjedov, Mate Parlov i Dragutin Šurbek. U kategoriji Sport posthumno nominirani su: Krešimir Ćosić, Žarko Dolinar, Matija Ljubek, Josip Palada i Bernard Vukas.

Za kategoriju Kultura i umjetnost za živuće osobe nominirani su: Ivo Pogorelić, Dragutin Tadijanović, Ruža Pospiš Baldani, Ivan Kožarić i Alfi Kabiljo, dok su u istoj kategoriji za posthumnu zvijezdu nominirani: Miroslav Krleža, Lovro Matačić, Ivan Generalić, Milka Trnina te Miljenko Stančić.

U posljednjoj kategoriji za koju nominacije predlaže "Komisija za nominacije", Znanost, nominirani za živuće osobe su: Tomislav Ladan, Miroslav Radman, Viktor Žmegač, Ivan Đikić i Ivan Supek; a posthumno: Nikola Tesla, Lavoslav Ružička, Ruđer Bošković, Vladimir Prelog i Eduard Slavoljub Penkala.

Prošlog su tjedna objavljene nominacije u posebnoj kategoriji (Elite zvijezda), a nominirani u istoj su: Oliver Dragojević, Josipa Lisac, Oliver Mlakar, Relja Bašić i Mirjana Rakić za živuće osobe, te posthumno Vlado Gotovac, Dražen Petrović, Zdenko Runjić, Ivo Robić i Fabijan Šovagović.

Pročitajte više