Hrvatskim političarima Oscar za najbolju predstavu na svijetu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Index

IAKO je ovogodišnja dodjela Oscara prošla bez očekivanog interesa publike, iznenađenja je bilo napretek. Donosimo vam popis dobitnika po kategorijama:

U konkurenciji za najbolju sporednu mušku ulogu Oscara je osvojio Nadan Vidošević za film Lovac na jelene. Nominirani su bili Davor Bernardić za Ples s vukovima te Ivo Sanader za
12 godina ropstva.

Oscara za najboljeg glavnog glumca osvojio je Vladimir Šeks za ulogu u filmu Šeksova lista. Nominirani su bili i Andrej Plenković za Kraljev govor te Miroslav Kujundžić za ulogu u filmu Hrvatski pacijent.

Nagradu za najbolji izvorni scenarij osvojila je Martina Dalić za film Sve o Lex Agrokoru.
U užoj konkurenciji bili su Ivan Pernar za film Posljednji oporbeni car te Blaženka Divjak za scenarij Kako je bila zelena školska ploča.

Oscara za najbolju glavnu glumicu dobila je Željka Markić za ulogu u filmu Gospodarica (bračnih) prstenova. Nominirane su bile Nada Murganić za ulogu u filmu Kuma te Kolinda Grabar-Kitarović za film Moja Hrvatska.

U kategoriji za najbolji film na stranom jeziku Oscar je pripao dugometražnom filmu Nema Hrvatske za Srbe, a nagradu je u ime Srba primio Milorad Pupovac. Nominirani su bili Furio Radin s filmom Kad boškarini utihnu te kanadski film Orešković s ulice.

Oscar za najbolju glazbu dodijeljen je Lidiji Bačić za film Moje pjesme, moji snovi, a u konkurenciji su bile Jelena Rozga s filmom Ben-Hauser te Severina U vrelini noći.

Nagradu za najbolju montažu dobio je Ivica Todorić za remek-djelo Fatalna nesreća, a bez kipića su ostali Zlatko Hasanbegović za film Grand Jasenovac te Božo Petrov Na dokovima Metkovića.

Oscara za najbolju scenografiju osvojio je Đuro Glogoški za film Nepomirljivi, a konkurirali su mu Petar Tromblon s filmom Put do Savudrije u 80 dana te Marko Skejo za film Casablaiburg.

Oscara za najboljeg redatelja osvojio je Tomislav Karamarko za film Bolje ne može, a Zoran Milanović s filmom Zoky te Jadranka Kosor s filmom Tko se boji Jadranke Kosor? ostali su bez nagrade.

Oscar za životno djelo pripao je Željku Kerumu, a od mnoštva filmova kojima je zadužio čovječanstvo izdvajamo Priču sa Zapadne obale i Genijalni um.

Nagradu za najbolju šminku osvojila je Josipa Rimac za film Djevojka od milijun eura, a u konkurenciji su još bile Sabina Glasovac za Hrabro srce te Vesna Pusić za film U neseseru puder ne nosiš.

Nagrada za najbolji zvuk dospjela je u ruke Marku Perkoviću Thompsonu za film Vlaj u Splitu, a nominirani su bili i Goran Bare s filmom Pokojni te Mladen Grdović za autobiografsku priču Mladen protiv Mladena.

Oscar za najbolji film, uz ovacije oporbe, pripao je HDZ-u za Let iznad hrvatskog gnijezda.
U konkurenciji su bili SDP s filmom Zameo ih vjetar te MOST na rijeci Neretvi.

Čestitamo svim dobitnicima... pokazali su nam da se ovdje uistinu radi o najvećoj predstavi na svijetu!

Pročitajte više