I javne osobe popušile svoje: Mia Begović prestaje s trovanjem

KRAJEM rujna prošle godine Vlada je usvojila Zakon o potpunoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, a prema kojemu zabrana neće važiti samo za psihijatrijske ustanove. Zakon na snagu stupa u srijedu, 6. svibnja, a  na njega neće ostati imuni niti domaći celebrityji.

Budući da u našoj zemlji postoji veliki broj pušača njegovo provođenje bit će prilično težak zadatak. Ali kako smo pred zakonom svi isti, ili bi barem trebali biti, zanimalo nas je hoće li ovaj zakon ostaviti kakve "trajne posljedice" na domaćim javnim osobama.

Daniela bivša pušačica, a Mia Begović prestaje s ružnom navikom

Daniela Trbović, karizmatična voditeljica bez dlake na jeziku, zakon apsolutno podržava. Kao bivša pušačica svjesna je svih loših strana koje donosi ta ovisnost. "Kako sam pravi primjer bivšeg pušača, sad sam u svojoj militantnoj radikalnoj antipušačkoj fazi. Prestala sam pušiti prije osam godina. Sad sam u fazi kada vrlo rijetko navečer odem van i kad se vratim doma, legnem na jastuk i osjetim smrad u kosi. To mi je odurno", rekla nam je Daniela. Voditeljica je svjesna da prestanak pušenja nije bilo konačno rješenje jer je ostao problem tzv. pasivnog pušenja.

"Želim imati pravo izbora, želim imati mogućnost da kad negdje izađem da mogu normalno disati i da ne smrdim te da mi ne smeta dim. Tko voli pušiti neka se snađe. Apsolutno podržavam taj zakon", rekla je. Iako smo svakodnevno bombardirani s podacima kako će novi zakon naveliko naštetiti gospodarstvu i turizmu, voditeljica to ne smatra točnim.

 "Pušenje je siguran okidač nekim bolestima respiratornog sustava"


"Mislim, bila sam u Italiji i ništa nije propalo. Niti turizam, niti gospodarstvo, niti ugostiteljstvo zbog toga, ne vidim zašto bi kod nas bilo razloga za paniku. A u ostalom, nedvojbeno je da su cigarete izrazito štetne i ako sam se ja već sama odrekla pušenje, ne želim biti pasivni pušač. Niti želim da moje dijete bude pasivni pušač", zaključila je. "Znamo koliko je pušenje štetno za zdravlje i koliko dugoročno loše djeluje. Znamo koliko se troši u zdravstvu za nekakav danak lošim navikama kao što je pušenje. Pušenje je siguran okidač nekim bolestima respiratornog sustava", osvrnula se Daniela i na zdravstvene razloge. No osim zdravstvenih razloga, Daniela je priznala kako je s lošom navikom prestala kako bi jednog dana mogla biti pravi primjer svome sinu.


"Ja sam i prestala pušiti zato da jednog dana kompetentno mogu reći 'pušenje je štetno'"

"Ja sam i prestala pušiti zato da jednog dana kompetentno mogu reći 'pušenje je štetno', jer kako ću svome djetetu pričati da je pušenje štetno kad mi u kutu usne visi čik", ispričala nam je.
Međutim, s druge strane postoje osobe koje se još uvijek nisu uspjele riješiti loših navika. Jedna od njih je i Mia Begović koja također podržava zakon, ali još uvijek "uživa" u nikotinu. No, ozbiljno planira prestati i to u najskorije vrijeme.


"Ah, neće mi biti druge", prvo je što nam je rekla Mia kada smo je pitali hoće li zbog zakona prestati pušiti. "Ja to izuzetno podržavam. Žao mi je što taj zakon nije donesen 20 godina prije. Doduše, baš ne volim tu riječ 'zakon'. Ne znam gdje je to nešto dobro donijelo, ali ovaj bi mogao puno toga promijeniti", pojadala nam se Mia. Međutim, iako Zakon u potpunosti podržava, Mia smatra da možda i nije pravo vrijeme za njegovo provođenje. "Ne znam je li pravi trenutak s obzirom da je recesija. Bojim se da nekim ljudima kojima je teško i koji su na neki način ovisnici o nikotinu, kao i ja, da će se oni teško odreći te navike", otkrila nam je glumica čiji je plan što prije riješiti se pušenja. 

"Ja nemam moralno pravo mojoj kćerki zabraniti pušenje"

"Probat ću se odreći pušenja svim mogućim metodama. Mislim da je za prestanak pušenja potreban samo 'klik' u glavi. Uspjela sam dva puta prestati pušiti na godinu dana i to je uistinu bila samo moja odluka. Tako ću probati i ponovo", rekla je Begovićka. Za razliku od Daniele, Mia i nema prevelika prava svojoj kćeri soliti pamet kako je pušenje štetno, jer je i sama pušačica. "Razgovarala sam s kćeri o tome, ali gledajte, kakvo pravo njoj imam zabraniti, osim majčinskog prava. Nemam moralno pravo držati njoj prodike, ali mogu reći da to nije zdravo", iskreno je rekla Mia.

Sanja Cicvara
Foto: Index

Pročitajte više