iPhone slavi peti rođendan: Jeste li znali da za njega postoji preko 300.000 dostupnih aplikacija?



PRIJE točno pet godina na tržištu se pojavila prva serija iPhonea. U kratkom periodu ovaj uređaj promijenio je cijelo tržište telekomunikacija i uveo revoluciju "pametnih telefona". Njegovi tadašnji rivali poput HP-a i RIM-a danas su "na samrti" ili više ni ne postoje na tržištu pametnih telefona. Osim što je Apple ovim uređajem postao proizvođač najprodavanijeg smartphonea, danas na tržištu predvodi trendove u inovativnosti i dizajnu.



Druga generacija pametnih telefona na tržištu se pojavila 2008. godine te se iPhone već u prvom tjednu prodao u milijun primjeraka. Treća generacija pojavila se godinu dana kasnije, a tad se jedan milijun primjeraka prodao već za vikend! Četvrta generacija pojavila se 2010. godine, a iduće godine prvi iPhone uređaj otišao je i u svemir pomoć svemirske letjelice Atlantis. Tijekom 2011. godine iPhone je postao i najbrži prodavani uređaj diljem svijeta.

Zanimljive činjenice o iPhoneu

Apple je potrošio 150 milijuna dolara kako bi razvio iPhone

Tijekom 2007. godine Apple je platio oko milijun dolara za internet domenu iphone.com

Apple je registrirao preko 200 patenata vezanih za iPhone

iPhone ima senzore koji detektiraju je li voda oštetila uređaj

Virtualna tipkovnica iPhonea prilagođena je korištenju 21 jezika

U iStoreu postoji preko 300.000 dostupnih aplikacija

Staklo koje se nalazi na iPhoneu 4 kemijski je ojačano da bi bilo 20 puta gušće i 30 puta čvršće od plastike



Korisne činjenice o iPhoneu


Kako biste povećali prostor za pohranu informacija na svom telefonu potrebno je samo aktivirati iCloud. Za instalaciju iClouda potrebno je samo nekoliko minuta, a to će vam utrostručiti ili učetverostručiti veličinu memorije. iCloud je idealan za sve one koji puno fotkaju i snimaju svojim mobitelom.

Kako bi ste štedjeli novce potrebno je samo nekoliko trenutaka. Naime, ako vam brojač znakova nije uključen prilikom pisanja poruke, za sve tekstove duže od 160 znakova slati će se dodatna poruka. Da biste uključili brojač potrebno je otvoriti opciju "Postavke", zatim "Poruke" gdje ćete aktivirati brojač.



Korisne (besplatne) aplikacije
za iPhone

Prognoza (The Weather Channel, AccuWeather) - Planirate van, a ne možete se odlučiti što odjenuti? Provjerite kako vas vrijeme očekuje tijekom dana na ovim aplikacijama.

Navigacija (GoogleEarth, Free Gps Tracker) - Nalazite se u nepoznatom gradu, a bitno vam je doći na vrijeme na sastanak? Instalirajte Google Earth ili Free GPS Tracker. Usput, GPS Tracker možete svojim klincima također instalirati na iPhone i u svakom trenutku, radi njihove sigurnosti znati gdje se nalaze.

Pronalazak izgubljenog mobitela (Find My iPhone) - Instalirajte Find My iPhone i na kućnom računalu provjerite gdje je u slučaju da ga izgubite, netko vam ga ukrade ili jednostavno ne znate gdje je.

"Liječnička" aplikacija (WebMD) - Aplikacija za sve moderne hipohondre, a i one sklone razbolijevanju. Osim što unosom simptoma dobivate popis potencijalnih bolesti i informacije za prvu pomoć kao i popis lijekova ili tretmana koji vam trebaju.

Pročitajte više