Ima 31 godinu, a nedavno je otkrila da ima rak: "Idite na pregled"

Foto: Facebook

TRIDESETJEDNOGODIŠNJOJ Kim Montgomery iz Škotske u veljači ove godine dijagnosticiran je rak grlića maternice, a ona sama kaže da je punih deset godina ignorirala pozive tamošnjeg ministarstva zdravstva na ginekološki pregled. 

No nakon što gotovo devet mjeseci nije prestala krvariti Montgomery je napokon odlučila napraviti Papa-test, a imala je, kaže, loš osjećaj. 

Nakon pregleda liječnici su obavijestili Kim da ima karcinom, a trenutačno iščekuje njihovu prognozu.

"Nisam mislila da ću dobiti rak, imam samo 31 godinu", kazala je Kim koja sada preko društvenih mreža druge žene poziva da redovito rade Papa-test, čak i ako misle da je pretraga neugodna. 

"Rak utječe na psihu. Probudila sam se s infekcijom bubrega i prvo što sam pomislila bilo je - imam li sad rak na bubrezima? Imam samo 31 godinu, a svake večeri idem u krevet pitajući se hoću li se stvarno probuditi idući dan, ovo uistinu utječe na moje osjećaje. Što prije dobijem svoj plan liječenja, to bolje", napisala je Kim na svom Facebook profilu. 

Najčešći simptom raka grlića maternice je, kako navodi Daily Mail, krvarenje slično menstrualnom tijekom seksa ili nakon menopauze.

Drugi simptomi su bol tijekom seksa, vaginalni iscjedak jačeg mirisa nego inače i bol u zdjelici.

Faktori rizika mogu biti:

Dob - više od polovine oboljelih mlađe je od 45 godina;

HPV infekcija - koja pogađa većinu ljudi u nekom trenutku njihovog života;

Pušenje;

Kontracepcijske pilule - povezane su s deset posto slučajeva;

Porođaj;

Obiteljska povijest raka vrata maternice ili drugih karcinoma.

Pročitajte više