Imaju ih Severina i Grubnić: Pogledajte kako izgledaju najskuplje torbe svijeta

Foto: Sotheby's/Instagram

POZNATA aukcijska kuća Sotheby's 10. travnja organizira aukciju nekih od najskupljih torbi svijeta - onih s potpisom brenda Hermes.

Na aukciji će predstavljeno biti 25, kako stoji na stranici Sotheby'sa, "izvanrednih primjeraka najfinije izrade luksuznog brenda Hermes". 10. travnja održat će se aukcija, a dotad je moguće licitirati online.

Zasad je najskuplja predstavljena torba ona Hermes Birkin od krokodilske kože s paladijem za koju se pretpostavlja da će dosegnuti cijenu od 22 tisuće funti, odnosno nešto više od 190 tisuća kuna.

Najjeftinija torba na aukciji bi mogla postići cijenu od nešto više od 8000 kuna, a cijena većine ostalih ponuđenih se kreće od 25 do nešto više od 50 tisuća kuna.

Za ovu se, primjerice, predviđa da bi mogla dosegnuti cijenu od oko 80 tisuća kuna.

Inače, ove torbe popularne su među svjetskim zvijezdama, a Daily Mail piše da ih Victoria Beckham u svojoj kolekciji ima čak 100. S Birkinicom oko ruke često se može vidjeti primjerice Kim Kardashian, a s njom se fotkao i Cristiano Ronaldo.

I neke poznate Hrvatice i Hrvati imaju torbu Birkin pa se tako s njom znala fotografirati i Severina, ali i Marko Grubnić

Torba Birkin ime je dobila po glumici i pjevačici Jane Birkin, a nastala je 1981. godine.

Cijena ove torbe osim zbog veličine varira i zbog vrste kože od koje je rađena, zemlje u kojoj se prodaje te čak i boje i modela. Za kupovinu ove torbe dugo je postojala čak i lista čekanja, a osim brojnih holivudskih zvijezda koje ju ne ispuštaju iz ruku popularizirala ju je i Samantha Jones, lik iz serije "Seks i grad", koja je u jednoj epizodi pokušala sve kako bi preko reda uspjela nabaviti slavnu torbu - i nije uspjela.

Prije nekoliko godina je na licitaciji aukcijske kuće Christie's u Hong Kongu jedna Birkinica prodana za nevjerojatnih 380.000 dolara i tako postala najskuplja torba na svijetu.

Ta torba Himalaya Birkin izrađena je od matirane krokodilske kože, ručno obojene u nijansama najvišeg planinskog lanca na Zemlji te je zbog toga uspjela doseći takvu cijenu.

Prošle su godine na stranici Baghunter, online tržnici za kupovinu i prodaju torbi, otkrili podatak da je torba Hermes Birkin sigurnija investicija od investicije u zlato ili dionice.

Pročitajte više