Imate li problema sa znojenjem?

PO CIJELOM tijelu nalazi se od 2 do 5 milijuna znojnih žlijezda čija je koncentracija najveća na dlanovima, tabanima, čelu, pod pazusima i na prsnom košu. Prekomjerno djelovanje znojnih žlijezda javlja se kod svakog petog čovjeka.

Znojenje je prirodna pojava koja ima dvije funkcije: lučenje otrovnih produkata metabolizma iz tijela i održavanje stalne tjelesne temperature. Znoj se sastoji od 98-99% vode. Uz vodu sadrži i ureu, organske kiseline, aminokiseline, mineralne soli, ugljikohidrate, enzime i vitamine. Bez mirisa je, bez boje i ima pH između 4 i 6,5.

Bakterije na koži mogu uzrokovati oksidaciju i raspad nekih sastojaka znoja čija je posljedica nastanak produkata neugodnog mirisa.

Laboratoriji Vichy stvorili su liniju proizvoda za regulaciju znojenja posebno prilagođenih različitim stupnjevima znojenja i potrebama pojedinca.

Za prekomjerno znojenje preporučuju dezodorans s antiperspiransom u obliku kreme, za umjereno znojenje dezodorans s antiperspiransom u obliku roll-ona i za normalno znojenje dezodorans s antiperspiransom u obliku raspršivača.

Osim što reguliraju znojenje, reguliraju razmnožavanje bakterija koje uzrokuju raspad sastavnih komponenti znoja u metabolite neugodnog mirisa.

Ukoliko je koža pod pazusima osjetljiva, rješenje je dezodorans za vrlo osjetljivu i depiliranu kožu u obliku roll-ona s 24-satnim djelovanjem. Sadrži Proline cutei, kompleks aminokiselina biljnog podrijetla koji sadrži aminokiselinu prolin i ekstrakt iz cvijeta vodenog ljiljana.

Pročitajte više