Imate li tripofobiju?

Foto: Instagram

TRIPOFOBIJA je strah od rupa, odnosno skupina malih rupica koje kod tripofobičara izazivaju osjećaj snažne nelagode.

"Tripofobičari se boje rupica u čudnim uzorcima. Mogu me uznemiriti stvari poput palačinki ili saća", otkrila je jednom prilikom najpoznatija tripofobičarka, Kendall Jenner.

Iako još nije medicinski priznata fobija, internetom taj pojam kruži još od 2009. godine. Prvo istraživanje o tome objavljeno je 2013. godine u časopisu "Psychological Science". Autori te studije zaključili su da ova fobija može biti evolucijski adaptirana jer slike koje kod tih ljudi izazivaju nelagodu i strah dijele vizualne karakteristike s nizom otrovnih organizama, poput zmija ili pauka.

Ni tripofobičari ne mogu točno objasniti zašto te slike kod njih izazivaju nelagodu, a znanstvenici samo znaju da one kod njih izazivaju brzi podsvjesni odgovor.

Stručnjakinja Gail Saltz kaže da su prave fobije vrlo teške te da se radi o "iracionalnom strahu koji je dovoljno intenzivan da izazove fizičku bol i natjera osobu da izbjegava predmet koji je izazvao taj osjećaj kod nje". 

"Osjećaj revolta prema određenoj slici ne mora nužno biti fobija. Nekim ljudima se rupice gade jer ih podsjećaju na kukce ili nešto što su pojeli crvi", kaže ona.

Također, fobije se često liječe izlaganjem osobe predmetu straha, a Saltz kaže da takva terapija ne može pomoći ako vam se nešto samo jako gadi, piše Health.

Pogledajte sljedeće fotografije i saznajte jeste li tripofobični.

 

 

Pročitajte više