Improvizacija bez greške: Tamara Obrovac snimila spot za pjesmu "Dube sanjan"

"OPUŠTENA, ali besprijekorna profesionalnost", riječi su kojima bi se moglo opisati snimanje spota za pjesmu "Dube sanjan" s novog albuma Tamare Obrovac transhistria ensemble & Epoque quarteta. Pod ravnateljskom palicom Matije Debeljuha, u ponedjeljak je na pozornici Istarskog narodnog kazališta u Puli sniman videospot kojim se najavljuje novi Tamarin album koji će nositi naziv "Madirosa", a čije se izdanje očekuje u svibnju ove godine. Od lipnja se očekuje i koncertna promocija najnovijeg albuma. "Što se koncepta CD-a tiče dugo sam se bavila mišlju da uključim zvuk gudačkog kvarteta, no kako se radi o ozbiljnom aranžmanskom poslu, dugo se nisam usudila sjesti i krenuti raditi, no kad sam to učinila, raspisala note, Epoque kvartet je to odsvirao zaista sjajno, tako da sam ponekad tijekom snimanja tj. slušanja pjesme imala osjećaj da uopće ne znam kako mi je to uspjelo", rekla je za Index Tamara Obrovac o sljedećem albumu.


Pjesma o snu i ljubavi

Snimanje u kazalištu je proteklo poput svakog Tamarinog koncerta, u ozračju nepogrešivosti jazza te pregršt ugode za sve prisutne. Redatelj je većinom snimao različite Tamarine kadrove i planove - ležeće, sjedeće i stojeće, uz "standardnu opremu" poput magle i ventilatora, ali uz minimalizaciju rekvizita i redateljevo igranje svjetlima i njihovom bojom i jačinom. Osim standardnih sjedećih i stojećih kadrova, Tamara je u nekim dijelovima snimanja pjevala i ležeći. Između ostaloga, za potrebe snimanja, puhali su joj u glavu ventilatorom, vukli je na daščici po podu u magli pri čemu je bijela haljina dobila crne pruge. Ipak, nitko nije ni sumnjao da će Tamara sve stoički podnijeti. Štoviše, atmosfera u kazalištu je bila vesela i opuštena i preplavljena smijehom. "Ovo je prvi videospot koji snimam sa svojim dugogodišnjim suradnikom, svestranim umjetnikom Matijom Debeljuhom, koji je ujedno i dizajner omota novog CD-a, kao i prošlog CD-a "Neću više jazz kantati". Kako već dugo godina surađujemo na različitim projektima dosta se dobro razumijemo, pa sam mu se potpuno prepustila vezano uz koncept i ideju za video.  Nisam doduše znala da će me po tankoj daščici vući po podu u oblaku magle koja me skoro ugušila, ali što se može", rekla je za Index uvijek nasmijana Tamara Obrovac.


Maglovita atmosfera pojačana češkim gudačima


"Šalu na stranu, naslov pjesme "Dube sanjan" znači sanjam stojeći ili sanjam na javi. Dakle, radi se o snu i ljubavi, pa pretpostavljam da je stoga na setu i prevladavala "maglovitost" i općenito sanjiva atmosfera, a što ce u konačnici ispasti, to ipak zna samo Matija. U svakom slučaju, atmosfera na velikoj sceni INK Pula gdje se spot snimao, bila je ležerna i opuštena, čak nije bilo ni previše presvlaka, a po kadrovima koje sam vidjela čini mi se da je vizualnim rječnikom Matija pogodio osjećaj koji sam imala radeći pjesmu, koja je plemenitim zvukom čeških gudača samo dobila na ljepoti. Inače, ovo je prvi videospot koji je snimljen uopće za akustičnu verziju transhistria ensemblea", rekla je Tamara.


"Zadovoljstvo mi je nakon dugogodišnje suradnje sa Tamarom Obrovac raditi po prvi puta na video spotu za njezinu glazbu. Mislim da je pjesma Dube sanjan blisko povezana atmosferičnošću i senzibilnošću s mojim video i filmskim izričajem. Inspiriran nesvjesnim i nadrealnim, pokušat ću Tamaru, bez obzira na njezinu skromnost, podignuti bar malo iznad poda kako bi mogla budna sanjati.", rekao je za Index Matija Debeljuh i na taj način najavio ono što možemo očekivati u spotu.


Tamara Obrovac transhistria ensemble & Epoque quartet čini Tamarin transhistria ensemble u kojem pored Obrovac iznimnog glazbenom ugođaju doprinose Uroš Rakovec na gitari i mandolini, Žiga Golob na kontrabasu, Fausto Beccalossi na harmonici i fantastični Krunoslav Levačić na bubnjevima. Epoque quartet čine četiri izvanredna glazbenika iz Praga: David Pokorny i Vladimír Klánský na violini, Víd Petrášek na violončelu i Vladimír Kroupa na violi.

Pročitajte više