INFOGRAFIKA Evo kako pravilno pregledati testise

Printscreen: pocesisrazlogom.com

NAKON što je Zoran Šprajc pozvao gledatelje da "počešu svoje testise", kampanja Ministarstva zdravlja o samopregledu testisa brzo se proširila. U nju su se uključila mnoga druga poznata lica poput glazbenika Nene Belana, nogometaša Darija Srne, rukometaša Zlatka Horvata, voditelja Ivana Vukušića, redatelja Dalibora Matanića... Svi oni potiču muškarce na samopreglede, a kako ih pravilno napraviti objavljeno je na službenoj stranici kampanje.

Muškarci između 15. i 35. godine trebali bi jednom mjesečno pregledavati testise (poželjno je u isti dan i u isto vrijeme od puberteta), što je ujedno i presudna metoda u ranom otkrivanju raka testisa. Iako zloćudan, rak testisa izlječiv je u 98 do 100 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi.

S obzirom na to da testisi tijekom pregleda trebaju biti opušteni, samopregled se treba obavljati u toploj prostoriji kako bi se svaka promjena lakše primijetila. 

Samopregled traje svega nekoliko minuta, a može spasiti vaš život. Prvi je korak pipanje lijevog i desnog testisa. Ono se radi tako da primite svaki testis između palca i preostala četiri prsta i pažljivo ga ispipate.

U slučaju da primijetite promjene u veličini testisa, tvrde izbočine na jednom dijelu testisa ili da je cijeli testis tvrd pod prstima, nemojte se preplašiti, već se što prije javite liječniku obiteljske medicine.

Također, u sklopu kampanje organizirano je savjetovalište "Počeši s razlogom" kojemu se možete obratiti ako pri samopregledu utvrdite bilo koji od navedenih simptoma.

U savjetovalištu su vam dostupni vodeći stručnjaci koji se bave muškim zdravljem i koji će vam odgovoriti na sva dodatna pitanja, a kod njih možete obaviti daljnje pretrage i pregled. Savjetovalište "Počeši s razlogom" je otvoreno za vaše upite svaki četvrtak od 13 do 15 sati na broju telefona 01/2388 112.

Pročitajte više