Iranski redatelj i dvostruki dobitnik Oscara osuđen za plagijat

Foto: EPA

SUD u Iranu proglasio je iranskog redatelja Asghara Farhadija, koji je dva puta osvojio Oscar, krivim za krađu premise za novi film Hero iz dokumentarca All Winners All Losers koji je napravila Azadeh Masihzadeh, bivša Farhadijeva studentica filma.

Sud u Teheranu proglasio je Farhadija krivim za kršenje Masihzadehovih autorskih prava za All Winners All Losers i za plagiranje ključnih elemenata dokumentarca bez Masihzadehova pristanka. Odluka je obvezujuća i na nju se ne može žaliti. Drugi sudac će sada odrediti Farhadijevu kaznu. Redatelj bi mogao biti prisiljen da Masihzadeh preda "sve prihode zarađene projekcijom filma u kinima ili na internetu", a mogao bi čak i završiti u zatvoru.

Hero je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu prošle godine, gdje je dobio nagradu žirija. Do danas je zaradio oko 2.5 milijuna dolara u kinima širom svijeta. Farhadi je priznao da je njegov film, u kojem čovjek pušten iz dužničkog zatvora pronalazi vrećicu zlatnika i odlučuje pokušati ih vratiti pravom vlasniku, bio zasnovan na istoj istinitoj priči kao i All Winners All Losers, koju je snimila Masihzadeh kao studentica na dokumentarnoj radionici koju je održavao Farhadi. 

No redatelj nije pridao zasluge Masihzadeh za tu ideju, tvrdeći da je samostalno istražio priču. Farhadi je tužio Masihzadeh za klevetu, a Masihzadeh je podigla protutužbu tvrdeći da je Farhadi plagirao njezin originalni rad. Iranski je sud ovog tjedna presudio obje tužbe u njezinu korist, odbacivši slučaj klevete i proglasivši Farhadija krivim za plagijat.

Pročitajte više