Isprobali smo PlayStationove slušalice od 220 eura i provjerili vrijede li love

OVISNO o tome jeste li u taboru onih koji traže velike i "ozbiljne" gaming slušalice ili želite praktičnost bežičnih ušnih slušalica ("bubica"), vaše se preferencije mogu razlikovati, ali Pulse Explore PlayStationov je pokušaj da pomiri obje strane i servira nam kompletnu priču u daleko manjem formatu. Je li u tome uspio, otkrit ćemo na kraju ovog teksta. 

Ono čime se Pulse Explore u najavi hvali su "planarni magnetski pretvornici", što na prvu djeluje kao potpuno random slijed riječi koje vam ne govore ništa, nego zvuče kao tehnički mumbo-jumbo kakav inače možete čuti u gotovo svakoj epizodi Star Treka. U prijevodu, radi se o tehnologiji koju pronalazite u daleko skupljim high-end slušalicama i koja omogućava kvalitetniju reprodukciju zvuka, konkretniji i dublji bas te precizniju podršku za 3D zvuk. 

Drugim riječima, ono što od gaming slušalica i očekujete. 

Slijedeći dizajnersku logiku same matične konzole, i Pulse Explore dolaze s prevelikim kućištem koje služi kao punjač, ali i način na koji ih spajate s ostalim uređajima. U kutiji još dolaze i brojni gumeni nastavci različitih veličina kako biste slušalice što kvalitetnije prilagodili vlastitom uhu. I u ovom slučaju PS se iskazao jer nastavaka je dovoljno i vjerujte staroj narodnoj - veličina je itekako bitna. 

U prvom redu bitno je da pronađete pravu veličinu zato što su same slušalice glomazne i djeluju kao da bi vam mogle svako malo ispadati, što bi bio veliki minus zbog kojeg sam često izbjegavao bubice. Nakon što izaberete pravi nastavak, nema straha od ispadanja, stabilne su, udobne, a i zvuk je neusporedivo bolji. 

Ono što me zanimalo jest znači li veća kutija i veći kapacitet baterije. Same slušalice na jednom će vam punjenju omogućiti pet sati igre, a kućište vam daje još i deset dodatnih sati, što je dobro, ali s obzirom na veličinu, očekivali smo više. 

Slušalice na sebi imaju tipke za regulaciju glasnoće i spajanje, ali trebat će vam neko vrijeme da razvijete tehniku pojačavanja bez ispadanja slušalica. Iako na sebi nemaju tipku za "mute", pretpostavlja se da ćete u svakom trenutku koristiti kontroler koji ima tu opciju pa to tehnički i nije neki nedostatak. 

Što se zvuka tiče, premašio je moja očekivanja. Doduše, primarno sam ga koristio kao dodatak za PS Portal i, bez pretjerivanja, drugi tip slušalica mi je nakon ovoga nezamisliv. Na stranu to da možete spojiti i žičane slušalice, ali kad je sve u istom stilu, onaj površni dio vas se osjeća bolje jer izgleda više kul. I dok je klasičan zvuk odličan, Pulse Explore zasjat će kad se pojavi potreba za 3D zvukom jer tu leži njihova posebnost. 

Tu treba spomenuti i mikrofon. Budući da je ovo pisana recenzija, mogu potrošiti previše vremena na nešto što će vam u konačnici biti apstraktno, ali nakon što sam odgledao dio videorecenzija, reći ću samo da je lako dobiti pogrešan dojam. Naime, u videorecenzijama zvuk mi se činio tankim i nejasnim. No, u svakodnevnoj upotrebi više je nego dobar i zadovoljava apsolutno sve potrebe online komunikacije. Štoviše, nitko se nije ni sekunde požalio na kvalitetu zvuka, a vrijedi spomenuti i da ima filtriranje neželjenih zvukova, kao što su mljackanje i uzdisanje, pa vaši suigrači neće biti osuđeni na vaše životinjsko hruskanje čipsa. 

I ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo bitan i fenomenalan detalj. Štoviše, da radim za PlayStation, inzistirao bih više na savršenom utišavanju zvuka glasnog žderanja nego na "planarnim magnetskim pretvornicima".

Međutim, ono što me posebno zanimalo i prema čemu sam imao najviše predrasuda bio je PlayStation Link koji mi je djelovao kao izuzetno ograničena tehnologija jer pogrešno sam pretpostavio da je to jedina tehnologija koju slušalice koriste. To nije točno jer Pulse Explore istovremeno možete spojiti i na PS5/PS Portal i, primjerice, mobilni uređaj preko kojeg ćete puštati glazbu s nekog streaming-servisa. Dakle, istovremeno je moguće koristiti obje tehnologije pod uvjetom da imate jedan uređaj koji koristi PS Link i jedan koji koristi Bluetooth tehnologiju. 

A ako uređaj nema mogućnost PS Linka (što vjerojatno nema, osim ako se ne radi o PS uređajima), u paketu dolazi i stick koji možete spojiti s uređajem i omogućiti PS Link protokol.  

Kao klasične bluetooth slušalice Pulse Explore su odlične. Ništa razmetljivo iako to, realno, nije kritika jer odlikuju se nečime na što najčešće nailazite na studijskim monitorima. Naime, Explore je prilično "ravan" što se glazbe tiče pa dobivate bogat, ali realan zvuk koji vas ne bombardira basom, što izuzetno cijenim, ali bi se prosječnom korisniku moglo učiniti kao manje impresivan zvuk jer "glasnije" i "masnije" percipiramo kao "bolje". Točnije, nisu Beats slušalice koje su vas zavaravale debelom baščinom iako se, osim toga, nisu izdvajale ničim posebnim ni vrijednim hvale.  

I ponovno, mnogo toga, pa i zvuk i jačina basa, JAKO ovisi o kvalitetnom odabiru gumenih nastavaka. 

Kakve su u odnosu na klasične gaming slušalice? Odgovor je malo teži jer neki ljudi uvijek će težiti klasičnim slušalicama. Međutim, ovo je idealan srednji put jer ove slušalice zadovoljavaju apsolutno sve terene s obzirom na to da obične slušalice vjerojatno nećete nositi na trening ili tijekom šetnje. 

E sad, ovo nas dovodi i do cijene. 

Pulse Explore koštaju 220 eura. Usporedbe radi, fokusirat ćemo se na Samsungove Galaxy Buds 2 Pro i Appleove AirPods 3 koje su više-manje u istom cjenovnom rangu. Objektivno, Explore u ovom "srazu" malo kaska za konkurencijom u dva aspekta, a to su trajanje baterije i izostanak ANC-a (Active Noise Cancellation) koji bi slušalice ove cijene trebale imati. Cijena od nekih 150 eura bila bi zapravo idealna i vjerojatno bi osjetno utjecala na prodaju jer radi se o uistinu odličnim slušalicama. 

S druge strane, jasna je i ciljana skupina i PS ih i predstavlja kao dio široke lepeze PlayStation proizvoda pa, ako želite biti dio PS-ova ekosustava i u potrazi ste za kvalitetnim i fleksibilnim proizvodom, nema previše razmišljanja o tome koje slušalice izabrati. 

 

Pročitajte više