Isus se nije rodio u prosincu i nije bilo štale: Sve što znate o Božiću je pogrešno

Foto: Imdb/YouTube

MISLITE da znate baš sve o Božiću? Šanse da je i ono što znate u potpunosti krivo su veoma velike, a evo vam i nekoliko znanstveno utemeljenih činjenica koje bi vam to mogle i dokazati.

Isus se nije rodio 25. prosinca

Isus se nije rodio 25. prosinca, a vjerojatno se uopće nije ni rodio u prosincu. Biblija spominje pastire koji su čuvali stada u polju, što ukazuje da je u to vrijeme bilo toplo. Prosinac bi u Izraelu bio hladan, polja opustošena, a ovce u toru. Pastiri bi ovce čuvali na poljima uglavnom u proljeće, piše Listverse.

Najranije procjene Isusova rođenja pronalaze se u vrijeme Klementa od Aleksandrije, kad su se spominjali datumi 21. ožujka, 15. travnja, 21. travnja ili 20. svibnja. 25. prosinca spominje se tek sredinom četvrtog stoljeća. Popularna teorija nagađa da je taj datum "ukraden" od Rimljana, odnosno njihovog drevnog festivala kojim su slavili rađanje Sunca, a koji se odvijao krajem prosinca. Ipak, mnogi rani kršćanski pisci ne spominju taj festival, a neki otvoreno ismijavaju rimske proslave tog tipa, pa mnogi sumnjaju i u ovu teoriju. 

Ranokršćanski pisac Tertulijan izračunao je da je Isus rođen 25. ožujka, no taj se datum kasnije uzeo kao datum Isusova začeća. Točno devet mjeseci od tog datuma je 25. prosinca pa je taj datum uzet kao datum njegova rođenja. Tako da je taj datum zapravo "stvoren" od rane Crkve, a ne od poganskih običaja. Ipak, mnogi znanstvenici odbacuju teoriju da je Isus rođen u prosincu.

Nije bilo štale i jaslica

Priča kaže da kad su Marija i Josip stigli u Betlehem, za njih u gradu nije bilo sobe pa su morali prespavati u štali, gdje je Isus rođen. Međutim, za to su male šanse, najviše zbog toga što su oboje bili iz "roda kralja Davida", što znači da su tamo imali rodbinu. U to vrijeme bi bila velika sramota odbiti rodbinu (pogotovo trudnu ženu) za smještaj pa su zaista male šanse da su Marija i Josip završili negdje u štali.

Međutim, mnoge obitelji su u to vrijeme u svojim domovima imale dio za životinje, jaslice, gdje su smještali blago kako bi bilo sigurno. Često je to bila soba na glavnom katu kuće pa je moguće da su Mariji i Josipu, ako za njih nije bilo mjesta u gostinjskoj sobi, ponudili smještaj u toj sobi sa životinjama te da se Isus rodio na toplom, a ne u prljavoj štali te okružen rodbinom i voljenima.

Tri kralja s darovima su stigla mnogo kasnije nego što se misli

U uprizorenjima Isusova rođenja uvijek se mogu vidjeti i tri kralja koji su mu donijeli darove. Međutim, iz Biblije se jasno može iščitati da su tri kralja u posjet Isusu došla mnogo kasnije. "Ulazeći u kuću, oni vidješe dijete s Marijom, njegovom majkom, i, poklonivši se, oni mu izraziše štovanje...", stoji u Bibliji što nam govori dvije stvari.

Prvo, Isus je tad s Marijom i Josipom bio u kući, ne u štali, te drugo - riječ je bila o djetetu, ne o novorođenčetu. Znanstvenici tvrde da su tri kralja u posjet Isusu došla oko dvije godine nakon njegova rođenja.

Također, postoji i teorija koja kaže da uopće nisu ni bila tri kralja, jer se njihova imena spominju tek u sedmom stoljeću. Raniji zapisi spominju samo tri dara, pa je moguće da je Isus dobio tri dara, tamjan, zlato i smirnu, no da mu je u posjet došlo mnogo više ljudi.

Eh da, i vjerojatno uopće nisu bili ni kraljevi jer ih raniji zapisi opisuju kao "mudrace", a status kraljeva su dobili tek kasnije.

Josip i Marija vjerojatno su bili u braku

"Skandalozni" dio priče o Isusovu rođenju je onaj o bezgrješnom Marijinom začeću. Upravo zbog toga ju je Josip najprije odlučio "časno otpustiti u tišini", kako ne bi bila kamenovana zbog nevjere, kako je tad zakonom bilo propisano. Marija je, prema tome, morala biti trudna, nevjenčana žena u vjerskoj zajednici u prvom stoljeću, što je dosta (složit ćete se) zeznuta situacija. 

No, pošto su šanse da se ženi u to vrijeme takvo nešto moglo dogoditi, odnosno "oprostiti", znanstvenici tvrde da su mnogo veće šanse da su Marija i Josip zapravo bili u nekoj vrsti braka. Spominje se židovski "ugovor o zarukama", ketubbah koji je partnere obvezivao skoro i više od današnje bračne zajednice, te se mogao raskinuti samo razvodom. A i Biblija navodi da je anđeo, koji se u priči Josipu ukazao u snu, rekao: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju..."

Dakle, Marija je Josipu bila žena te su tehnički gledajući bili oženjeni, iako dotad nisu konzumirali brak.

Pročitajte više