Iveco Terramare: Amfibija i kamion u jednom

JOŠ jedna amfibija talijanskih korijena. Nakon Pande Terramare4 milanski inženjer Maurizio Zanisi predstavlja još jedan zanimljivi proizvod, plutajući Iveco.

Kao i u slučaju prethodno spomenutog, novi proizvod je u fazi potpuno operabilnog prototipa. Za razliku od kanala La Manche, ovaj put je za dokazivanje manevarskih svojstava poslužio osjetno veći Korzikanski kanal. 75 nautičkih milja Iveco Terramare apsolvirao je za 14 sati.

Suprotno očekivanjima. Predstavljanje prototipa ima humanitarni karakter. Naime, talijanski proizvođač prelaskom kanala želi skrenuti pozornost na probleme opskrbom vodom u slučaju stanovništva Malija. Projekt Terramare trebao bi omogućiti snabdijevanje vode za lokalno stanovništvo dopremom vode za 12.000 stanovnika, osiguravajući svakome 25 litara dnevno u okviru LVIA asocijacije. 

Iveco Terramare se tehnološki zasniva na modeli Daily 4x4, a glavne novosti su ugradnja čelične oplate s ulogom trupa. Zanisi je ugradio mlaznu propulziju, a mjesta se našlo i za ugradnju spremnika vode kapaciteta 300 litara. Maksimalna brzina amfibije je 100 km/h na kopnu i 10 km/h u vodi.

Pročitajte više