Iz Istre snimili neboder na suprotnoj strani Jadrana udaljen čak 158 km. Kako?

Screenshot: IstraMet

AGROMETEOROLOŠKI portal IstraMet na svojoj Facebook stranici prije nekoliko dana objavio je zanimljivu snimku koja je privukla puno pažnje.

"Evo jedne večerašnje zanimljivosti. Ovo je neboder u luci Cesenatico, udaljenoj od mjesta snimanja (Sv.Ivan) čak 158 kilometara! Praktički možemo reći da vidimo suprotnu obalu Jadrana iz središnje Istre. Uzimajući u obzir samo zakrivljenost Zemlje, neboder se uopće ne bi trebao vidjeti", napisali su uz snimku.

"Objašnjenje leži u fatamorgani, odnosno lomu svjetlosti, zbog čega objekti izgledaju kao da izranjaju iz mora te su prividno viši u odnosu na stvarnu visinu.Tako je moguće da se iz Istre, s nadmorske visine 288 metara iznad površine mora, vidi neboder visok 118 metara, čiji su temelji postavljeni na nadmorskoj visini od 11 metara. Inače, radi se o 17. neboderu po visini u Italiji", dodali su.

Snimka je oduševila brojne korisnike Facebooka, a neki su vrlo brzo našli taj neboder. "Wow, impresivno", "svaka čast", "jako zanimljivo", komentirali su drugi.

Pročitajte više