Iza svakog dobrog muža stoji još bolja - majka

STEREOTIPI o dosadnim i previše kritičnim svekrvama morat će se promijeniti: nova je studija pokazala da su dobre muževe najčešće odgojile sjajne majke.

Sarah Roberts i Sharon Stein s Ferrum Collegea u Virginiji provele su ispitivanje na uzorku od 33 mlada para i utvrdile veliku povezanost muškarčeva odnosa s majkom i zadovoljstva njegove partnerice vezom. "Ako je muškarac jako blizak s majkom, mogao bi biti i jako blizak s partnericom, pa će vjerojatno biti privržen i pažljiv i prema njoj", objašnjava Sarah Roberts.

Iako su već provedena mnoga istraživanja o vezi između roditelja i djece, Roberts i Stein misle da je veza između majke i sina "zanemarena".

Znanstvenice su svakome partneru dale da samostalno ispuni poseban upitnik. Upitnik za žene morao je pokazati koliko su zadovolje svojom vezom, a onaj koji su ispunjavali muškarci odgovoriti na pitanje koliko su bliski sa svojim majkama.

Muškarce koji su tvrdili da su njihove majke "pokazivale razumijevanje za njihove potrebe", njihove su partnerice ocijenile "pažljive i privržene". Muškarci koji jako vole svoje majke često imaju partnerice koje ih ne opisuju samo kao ljubavnike nego i kao njihove "najbolje prijatelje".

Muškarci koji su izjavili da su nastojali da "njihova majka bude ponosna na njih", dobili su vrlo visoke ocjene s obzirom na svoju sposobnost za komunikaciju s partnericom.

Sarah Roberts misli da je to tako zato što u tradicionalnim domovima muška djeca svoje prve spoznaje o ženama uopće dobivaju od majke. Oni prate njezino ponašanje i općenito su pod njezinim utjecajem. Osim što ih može podučiti da budu pažljiviji prema drugima, majka može utjecati i na njihov izbor partnerice, jer će oni prije ili poslije vjerojatno pomisliti da im treba osoba poput majke ili možda da im treba žena koja je posve različita od njihove majke.

Ipak, pretjerana majčina ljubav može biti štetna za vezu. Naime, muškarce koji tvrde da im je majka "najbolji prijatelj" i da "uživaju provodeći vrijeme s majkom", njihove su partnerice najčešće ocijenile kao nedovoljno pažljive.

Pročitajte više