Izbor za Miss zatvora u Rio de Janeiru

SAMO su loše tetovaže na rukama i gležnjevima pojedinih natjecateljica, zagušljivost u prostoriji i čuvarice u uniformama na vratima otkrivale da nije riječ o običnom izboru za miss.

Bilo je to natjecanje za Miss zatvora u brazilskom zatvoru Talavera Bruce u Rio de Janeiru kao rijedak primjer takve vrste u državi poznatoj po nehumanim uvjetima za život iza rešetaka.

"Spasimo žensko samopoštovanje" slogan je pod kojim je u petak nastupilo 17 žena i djevojaka od njih 310 koliko ih je u Talavera Bruce zatvoru.

To im je možda i vratilo samopoštovanje, ali ne u potpunosti nego tek nakratko jer su nastupajući u sjajnoj odjeći izazivale i smijeh u publici.

Prodefilirale su u kratkim jeans hlačicama, kupaćim kostimima i večernjim haljinama, a u pauzama, djevojke su zaplesale uz zvuke rapa i Madonne.

Najecanje u ljepoti je plod dvogodišnjih napora mlade zatvorske uprave koja je započela s organiziranjem poslova za zatvorenike i kakvim-takvim kulturnim životom u zatvoru.

"Za nas je to vrlo dobro jer nam pomaže da izdržimo kazne koje su pred nama", rekla je Maria Aguilera koja u zatvoru leži zbog prodaje droge. Ta Bolivijka koja je nastupila u dugačkoj smeđoj koktel haljini nije osvojila titulu Miss, ali je izrazila zadovoljstvo što je mogla sudjelovati u natjecanju i predstavljati svoju zemlju.

U zatvoru Talavera ima čak 22 nacionalnosti i svi su ti zatvorenici osuđeni uglavnom zbog preprodaje droge i za slične prekršaje.

Pročitajte više