Izrael izabrao automobile na struju

RENAULT-Nissan Alliance i tvrtka Project Better Place pokrenuli su projekt suradnje kojim će Izrael postati prvo tržište naklonjeno električnim sustavima pogona u automobilima.

Provedbeni okvir proizišao je iz izazova koji je izraelska vlada postavila automobilskoj industriji i njezinu opskrbnom lancu, a kojim od njih traži da prometnu infrastrukturu prilagode obnovljivim izvorima energije.

Pod kapom izraelskog partnerstva Renault-Nissana i tvrtke Project Better Place prvi će put biti objedinjeni svi uvjeti nužni za masovnu prodaju električnih vozila. Izraelska vlada kupcima će dati porezne poticaje, Renault će dobavljati električna vozila, a Project Better Place će diljem zemlje konstruirati mrežu točaka za punjenje akumulatora. Električna vozila kupcima će biti dostupna od 2011 g.

Sve funkcije odabranih Renaultovih modela napajat će električna energija. Vozila će imati performanse slične onima s 1,6-litrenim benzinskim motorima, uz razliku da će ih karakterizirati nulto zagađenje. Renaultova električna vozila bit će opremljena litij-ionskim baterijama, što će jamčiti veću autonomiju vožnje i dugovječnost.

Ovaj poslovni model donosi i jednu inovaciju. Prvi put u poslovanju s električnim vozilima, vlasništvo nad automobilom razdvojeno je od potrebe za posjedovanjem akumulatora. Kupci će kupovati i posjedovati automobile, a energiju će, kao i uporabu akumulatora, plaćati prema prijeđenim kilometrima. Model je sličan načinu prodaje mobitela - nakon početnog troška za uređaj, plaća se mjesečni trošak uporabe.

U "igru" se aktivno uključila i izraelska vlada. Ona je do 2019. produljila rok do kojeg nudi porezni poticaj za kupnju svih vozila bez emisije ispušnih plinova te ih tako učinila pristupačnijima. U kombinaciji s nižom cijenom struje u odnosu na klasična goriva i doživotnim jamstvom za vozilo, ukupni trošak tijekom životnog ciklusa vozila kupcu će biti znatno manji od troška za automobile s pogonom na fosilna goriva. Nissan je u suradnji s NEC-om proizveo akumulator koji odgovara zahtjevima električnog vozila i s kojim će krenuti u serijsku proizvodnju. Renault trenutačno razvija izmjenjive akumulatore radi stalne pokretljivosti. Cijeli će koncept od ove godine biti podvrgnut nizu ispitivanja.

Kalifornijska tvrtka Project Better Place planira izgraditi golemu mrežu točaka za punjenje akumulatora. Autonomija vožnje više neće biti prepreka jer će vozači svoje automobile moći priključiti na bilo koju od 500.000 točaka u Izraelu. Putno računalo vozača će upozoravati na preostalu energiju i na najbližu točku za punjenje.

U Izraelu, gdje 90% vozača dnevno prijeđe manje od 70 kilometara te gdje su svi veći gradovi udaljeni manje od 150 kilometara, električna vozila bila bi idealno prijevozno sredstvo i mogla bi ispuniti većinu prijevoznih potreba stanovništva.

Ovaj projekt, u suradnji s tvrtkom Project Better Place, prvi je primjer Renault-Nissanove predanosti cilju da na tržištima diljem svijeta ponudi vozila bez emisija.

Više informacija

Project Better Place tvrtka je iza koje stoje brojni ulagači a kojoj je cilj smanjiti globalnu ovisnost o nafti stvaranjem tržišno utemeljene prometne infrastrukture koja podržava električna vozila te tako kupcima nudi čišću i održivu alternativu sadašnjim osobnim vozilima. Pokrenut u listopadu 2007, Project Better Place prvu će električnu mrežu za punjenje izgraditi u Izraelu, a zatim je, zemlju po zemlju, planira širiti. Početak gradnje očekuje se 2010. godine.

Pročitajte više