Jaje nastalo prvo!

ZNANSTVENICI su, čini se, napokon riješili problem koji je intrigirao umove od Plutarha do danas: Što je nastalo prije, kokoš ili jaje?

Odgovor je: jaje! Zaključak je donio stručni tim koji je u svome sastavu imao filozofa, genetičara i vlasnika farme pilića, javlja Guardian.

"Ako je u njemu bilo pile, tada sam siguran da je jaje bilo prvo. Ako klokan snese jaje iz kojeg se izleže noj, tada je to jaje nojevo, a ne klokanovo. Iz tog razloga, prvo se pile zaista izleglo iz kokošjeg jajeta, iako ga nije snijela kokoš", zaključio je filozof David Papineau.

John Brookfield, genetičar s notingamskog sveučilišta zamislio je da je od "ne-kokošjih" roditelja nastao prvi individualni predstavnik jedne nove vrste i to genetskom mutacijom.

"Prvi se pilić razlikovao od svojih roditelja zbog genetske promjene, možda posve malene i bezazlene, ali dovoljne da pilić ispuni potrebne kriterije za novu vrstu.", rekao je Brookfield.

"Tako je živi organizam unutar ljuske jajeta imao isti DNA kao i pile u koje se razvilo, i tako je jaje početak kokoši kao vrste.", dodaje Brookfield.

Plutarh je davno citirao prijatelja Sulu koji je rekao da rješavajući mali problem rješavamo i onaj koji je velik i težak, kao što je, na primjer, postanak svijeta. Odnosi li se to i na grupu ovih znanstvenika, još ćemo saznati.

V.Š.

Pročitajte više