James Hetfield: Zagrebe, Metallica je s vama!

NI KIŠA koja je cijeli vikend nemilosrdno padala nad Zagrebom, ni leptospiroza, ni gotovo jesenske temperature i dvadesetak centimetara blata nisu spriječili tridesetak tisuća fanova od odlaska na sinoćnji koncert legendarne Metallice.

Tridesetak tisuća grla orilo se sinoć hipodromom uz zvuk legendarne Metallice

Negdje iza 21 sat, nakon Morriconeove teme "Ecstasy of the Gold" i kadrova iz kultnog vesterna "Dobar, loš, zao", hipodromom su se prolomili prvi rifovi "Creeping deatha", a desetci tisuća fanova s rukama u zraku gromoglasno zapjevali i "zajahali munju" iz 1984. Tek nešto pirotehnike, ogroman video zid, jednostavna crna pozornica i tu i tamo pokoja vatrica bili su dovoljni da zagriju promrzlu publiku i stvore jedinstvenu atmosferu jednostavnog i čistog heavy metala. Veliko hvala Metallici i što je, s obzirom na katastrofalno vrijeme, malo ubrzala tempo.

Sa svakim idućim rifom legendarnih "Fade to black", "Master of Puppets", "One", "Seek and destroy", "Sad but true" i "Nothing else matters", kiša je sve jače padala, kao uostalom i temperatura (ili se to samo činilo onim najvjernijima koji su na hipodromsko blato stigli već u 5 sati) nije omelo heavy metalce u rozim, žutim i zelenim kabanicama da konačno uživaju u svirci gospode iz  Metallice.

"Kad smo posljednji put svirali ovdje? Nikad?! Sad smo tu i želimo da vam bude dobro!"

Mnogi se slažu kako je zagrebačka bila jedna od najboljih set lista "Death Magnetic" turneje. Pjesme s njihovog posljednjeg studijskog albuma nisu oduševile publiku, a da su fanovi radije željeli slušati starije stvari potvrđuje i gromoglasni "Noooo!" kao odgovor na Hetfieldovo pitanje "Jeste li kupili novi album?" i "Sviđaju li vam se nove pjesme?".

"Kad smo posljednji puta svirali ovdje?", pitao je masu James Hetfield. "Nikad!", zaorilo je tisuće grla. "Zašto nam je trebalo toliko dugo? Ali sad smo tu i želimo da vam bude dobro, jer je onda i nama dobro. Tu smo zbog vas", povikao je Hetfield koji je vrlo brižno nekoliko puta provjeravao je li publika još živa. Zašto im je zaista trebalo toliko dugo, ne znamo. Koncert koji su trebali održati prije šest godina u Zagrebu, otkazan je, a nagađa se kako nikada nije niti bio dogovoren. Ipak, nećemo o tome jesu li stigli prekasno ili baš na vrijeme, u svakom slučaju, došli su, rasturili hipodrom i još jednom pokazali kako to rade oni koji znaju. "Obey your master!" And we did!

Pročitajte više