Jasna Ulaga-Valić zabranila emitiranje lezbijskog spota

GLAVNA urednica HRT-a Jasna Ulaga-Valić bez službenog obrazloženja zabranila je prikazivanje promidžbenog spota "Ljubav je ljubav", lezbijske organizacije LORI, koji je dio velike kampanje za promicanje homoseksualnih prava.

Prije nekoliko dana u uredu glavne urednice HRT-a Ulage-Valić odlučeno je da se spot ne može emitirati dok o njemu ne raspravi Vijeće HRT-a.

Domagoj Burić, urednik programa za kulturu, "Jutarnjem listu" objasnio je kako postoje dva načina emitiranja spota. On se može emitirati u sklopu marketinga i tada se pojedinosti dogovaraju u marketingu. U drugom slučaju spot ide u sklopu programa, a o njemu odlučuje Vijeće HRT-a. Burić kaže da je riječ o specifičnom spotu i da bi dio gledatelja mogao protestirati.

U prioćenju udruge LORI stoji kako je emitiranje spota dogovoreno još u prosincu prošle godine. Potez glavne urednice smatarju "činom odgađanja i izjegavanja, te prebacivanje odluke na tijela kojima to nije zadaća i svojevrsnim činom cenzure".

Spot u trajanju od 45 sekundi sastoji se od pet scena. Prva scena pokazuje djevojku koja nailazi na nerazumijevanje roditelja kada im prizna svoje seksualno opredjeljenje, druga scena obrađuje isti problem na poslu, zatim problem u dređenim društvenim skupinama. Četvrta pokazuje dva muškarca koji se u javnosti na rastanku ne mogu zagrliti, a posljednja pokazuje lezbijsko vjenčanje.

Pročitajte više