Javnim prijevozom se proširila jedna stvarno kretenska navika

Foto: Instagram

ŠEFOVI madridskog javnog prijevoza odlučili su reagirati na sve češću pojavu muške sebičnosti u autobusima, piše Guardian.

Radi se o nečem što je internet već ranije prozvao "manspreading", odnosno muško širenje. Muškarci se često u javnom prijevozu ne obaziru na granice, već sjednu raširenih nogu i tako zauzmu pola susjednog sjedala.

U Madridu je počela borba protiv neugodne navike koja se proširila u javnom prijevozu

Da bi upozorili na bezobzirnost takvog ponašanja, transportna kompanija EMT odlučila je u svojim autobusima postaviti postere koji upozoravaju da je to neprihvatljivo.

Objasnili su što je "el manspreading" i napomenuli da posteri služe kako bi podsjetili putnike na lijepo ponašanje i osobni prostor drugih ljudi.

"Ovi su informativni posteri slični onima što već postoje u busevima diljem svijeta i upozoravaju ljude da ne zauzimaju poze koje čine da se drugi osjećaju nelagodno", rekli su iz EMT-a.

Na ovu ih je ideju potaknula peticija ženske grupe Microrrelatos Feministas koje su zahtijevale da se u javnom prijevozi postave naljepnice koje upozoravaju na neprihvatljivost takvog ponašanja.

Prikupile su čak 11 500 potpisa, a slične su inicijative provedene i u drugim gradovima svijeta.
 

Pročitajte više