Je li Abraham Lincoln bio homoseksualac?

NOVA biografija Abrahama Lincolna našla se na naslovnicama tamošnjih medija zbog procjene autora da su romantične sklonosti 16. američkog predsjednika bile prvenstveno homosekusualne naravi.

U knjizi "Intimni svijet Abrahama Lincona" autora Clarencea Arthura Trippa, uz pomoć još nekolicine biografa i povjesničara, govori se o pitanju Linolnove sklonosti istom spolu koje je i ranije znalo biti predmetom debate među stručnjacima.

U Trippovoj se knjizi sugerira da je Lincoln imao fizički intimne odnose s nizom muškaraca prije i tijekom svog problematičnog braka s Mary Todd.

Kada je bio u svojim kasnijim 20-im godinama, Lincoln je dijelio postelju s bliskim prijateljem Joshuom Speedom pune četiri godine, a kasnije je, piše Tripp, činio isto i s jednim od svojih tjelesnih čuvara kad mu god supruge nije bilo u kući.

Trippovi kritičari, međutim, tvrde da je dijeljenje kreveta među muškarcima bila uobičajena praksa u ono doba, čisto na praktičnoj razini, zbog manjka ogrjeva i nedovoljnog broja udobnih madraca.

Tripp, koji je umro u svibnju 2003. godine, nedugo nakon što je završio rukopis, potrošio je 10 godina proučavajući tu temu.

Neki analitičari smatraju da Tripp nije Lincolna prikazao aktivnim homosekusualcem već osobu primarno homoseksualne orijentiacije sposobne za seksualni odnos sa ženama.

Pročitajte više