Je li Josipa Lisac ljubomorna na Aleksandru Prijović?

Foto: Matej Grgić/Jurica Cvitanić

Je li Josipa Lisac ljubomorna na Aleksandru Prijović?

Koji glazbenik ne bi bio, bar na nekoj razini? Žena je rasprodala što se rasprodati može, a koji izvođač ne želi toliko obožavanja i utjecaja na tolike živote?

Ali ne moraš biti maliciozno ljubomoran da ti ipak malo smeta što tvoja strana gubi stoljetni kulturalni rat između profinjenih umjetnika i mnogobrojnih priprostih seljaka - kako se to plasira u medijima.

Jučer je objavljen TikTok video u kojem Josipa Lisac komentira rasprodane Arene po drugi put:

@leshotok logično iz Doma sportova 🧡 @Josipa Lisac Fox #josipalisac #dnevnikjedneljubavi ♬ meni tamo naprosto nije mjesto Josipa Lisac - Renato

“A onda je meni moj menadžment tim rekao: 'Ne, Josipa! Mi smo htjeli Arenu!' O ne, o ne, o neeee, o neeeeee! Pa sad, zapravo, svi idu u Arenu. Ne! Meni tamo naprosto nije mjesto”, rekla je uz jednoglasne ovacije oduševljene publike.

Čemu komentar ako joj ne smeta?

Pomislit ćete da ovaj komentar ima slojeve suptilnog omalovažavanja generalne populacije koja kupuje sve što joj srpski seljaci ponude. Pogotovo zbog ovog zadnjeg dijela da njoj tamo “naprosto nije mjesto”. Sigurno nije to rekla zbog nedovoljne popularnosti ili zbog glazbe koju radi. Josipine pjesme više su nego dovoljno grandiozne za prostor tih gabarita, a ona je više nego dovoljno karizmatična da opravda povjerenje obožavatelja koji bi kupili kartu.

Jedino što ostaje je jasna separacija njene publike i publike Aleksandre Prijović. Po mom doživljaju, Josipa Lisac jednostavno se ne želi svrstavati u isti koš s takvima i to je to.

Raniji komentari

U gostovanju kod Ilije Jandrića na N1 čuli smo komentare Josipe Lisac na ovu temu još početkom prosinca, kad su rasprodane Arene bile nacionalna tema.

“Ja bih rado da ja ne pričam o tome jer se izuzetno puno pričalo o tome. Ne moram znati zašto je to tako i ne mora me zanimati. Zašto ne bi imali svoj izbor? Isto tako, ja imam koncerte koji su puni i rasprodani, ovaj ima koncerte koji su puni i rasprodani, onaj ima… Tu nema nikakve ljubomore, ne želim ništa protiv reći. Dapače, ako su tu još ljudi koji su platili karte, to je fantastično - jer ja znam za neke koncerte gdje je pola podijeljenih karata. Ima li pravde? Ne znam.”

Kratki intermezzo: volim što naši glazbenici tako kežualno i opušteno spomenu propalu hrvatsku scenu, laži i užase s terena - veći dio “prepunih” nastupa naših radijskih zvijezda obilježava hrpa podijeljenih karata i poluprazne dvorane. To se zna, ali se rijetko vidi na pažljivo kadriranim fotografijama.

>>Kako to, kako to?

“Ako si spreman rasprodati koncert, fenomenalno, tu nema riječi! Zato ne želim ni pričati o tome, riječi zapravo zvuče glupo.”

Zvuči li komentar iz Doma sportova glupo?

Meni ne.

Ne zauzimam pozicije u kulturalnom ratu jer na zdravoj sceni ima mjesta za sve. Ako podržavate rasprodane Arene prekaljenih profesionalaca kao što je tim Aleksandre Prijović, podržavate i da široj javnosti bude stalo do glazbe. Najkomercijalnija mainstream glazba uvijek je bila samo ulaznica u svijet glazbe - ja sam kao dijete nesvjesno bio oduševljen Vrapcima i komarcima jednako kao što djeca sad slušaju Đaninu Ljubav. Očekuje se da ideš dalje, šire, dublje, da obogaćuješ afinitete i da saznaš za gomilu predivne glazbe koja će te formirati, oduševiti, rasplakati i sve između.

Ali apsolutno podržavam komentar u kojem bi se Josipa Lisac izrijekom odvojila od onoga što “kulturni glazbenici” smatraju svojim protivnicima. Ako bilo kome od glazbenika smeta što neki drugi promoviraju neke vrijednosti s kojima se ne slažu, neka to kažu!

Droga u pjesmama? Igranje na ljudsku glupost? Toksične veze? Golotinja?
Ili:

Snobizam? Samozadovoljne skladbe? Utvaranje više vrijednosti? Irelevantnost za širu javnost?

Zašto ne bismo bili malo iskreniji i rekli to što vidimo točno onako kako to vidimo?

Boljet će na prvu… Ali sve ostalo je laganje. A ne samo da želimo znati što naše zvijezde misle o nekim stvarima nego bi bilo i jako rokenrol od njih da prestanu pričati kao da su PR pamfleti.

Pogotovo naša legendarna Josipa, jedna od najvećih rokenrol zvijezda na našim prostorima i uvjerljivo najveći karizmatik među našim pjevačima. Živjela moja imenjakinja!

>>O rokenrol zvijezdi Josipi Lisac pisao sam i ovdje

>>Hrvatske zvijezde koje mogu napuniti Arenu

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više