Je li to opsesija ili samo zdrav hobi?

Svi mi imamo neku strast. Bilo da se radi o skupljanju starih vinila, beskrajnom gledanju serija ili možda treningu za maraton – ponekad je teško razaznati gdje prestaje zdrava strast i počinje opsesija. Evo nekoliko savjeta kako razlučiti je li vaša ljubav prema hobiju postala malo... preintenzivna.

Hobi: Što to uopće znači?

Hobi je nešto čime se bavimo u slobodno vrijeme, nešto što nas ispunjava i opušta. Daje nam priliku da pobjegnemo od svakodnevnog stresa i uronimo u nešto što volimo. Ali kada hobi počne dominirati našim svakodnevnim životom i postane glavna stvar o kojoj razmišljamo, možda je vrijeme da se zapitamo je li to još uvijek samo hobi.

Znakovi da bi vaš hobi mogao biti opsesija:

1. Nedostaje vam ravnoteža u životu: Ako ste otkazali večeru s prijateljima zato što morate završiti još jednu epizodu serije koju pratite, to bi mogao biti znak.

2. Osjećate anksioznost kada ne možete prakticirati svoj hobi: Ako ste nervozni jer niste danas otišli trčati, vrijeme je za preispitivanje.

3. Trošite previše novca: Ako se svaki vaš džeparac troši isključivo na vaš hobi i to vas stavlja u financijski škripac, to možda nije najzdraviji izbor.

4. Osjećate krivicu: Ako vam hobi više donosi osjećaj krivnje nego zadovoljstva, moglo bi se raditi o opsesiji.

Kako zadržati zdravu ravnotežu?

1. Postavljanje granica: Odredite koliko vremena tjedno želite posvetiti svom hobiju i držite se toga.

2. Raznolikost je ključ: Imati više hobija može vam pomoći da ostanete uravnoteženi.

3. Razgovarajte s prijateljima: Ako niste sigurni je li vaša strast prešla granice, konzultirajte se s osobama koje vam žele najbolje.

Kao i u većini stvari u životu, ključ je u ravnoteži. Ako osjetite da vaš hobi prelazi u opsesiju, potražite pomoć ili razgovarajte s nekim o tome. Na kraju dana, hobi bi trebao biti izvor radosti, a ne stresa.

 

Pročitajte više