Jedan od najboljih hrvatskih chefova za Index otkrio trikove za savršen roštilj

Ilustracija: YouTube

PRVI MAJ ili Praznik rada mnogi od vas će provesti roštiljajući na (nadajmo se) suncu. Kako biste bili sigurni da će vaše roštiljanje dobro proći, mi smo odlučili potražiti nekoliko kulinarskih savjeta od jednog od najpoznatijih hrvatskih chefova, Marina Medaka.

Medak nam je odmah na početku naglasio koliko je važno da meso bude na sobnoj temperaturi prije pečenja.

"Meso mora biti na sobnoj temperaturi barem jedan sat prije pečenja. Oni koji su kupili svinjetinu i perad to meso trebaju salamuriti na način da zakipe vodu i puste je da prokuha, a onda u tu vodu trebaju dodati 2 posto soli (izračunati prema količini vode u loncu, op.a.). Ako je janjetina u pitanju, onda ide 2,5 posto soli na ukupnu količinu vode", priča Medak za Index.

"Kada se ta mješavina vode i soli malo ohladi, onda se dodaju mirodije i razni začini, ovisno o željama. To sve zatim treba ostaviti da miruje poklopljeno, bilo bi idealno da bude hermetički zatvoreno, te pustiti da se ohladi. Kad se ta mješavina ohladi, onda se dodaje meso i ostavlja se u toj salamuri 24 sata. Ako su u pitanju tanji komadi mesa, onda može i 12 sati", kaže chef Medak te objašnjava da se na taj način volumen mesa može povećati i do 10 posto što će rezultirati time da će medo onda biti ukusnije kad se ispeče.

"Rešetke roštilja moraju biti jako dobro očišćene i bitno je da od starta vatra bude jača", naglašava Medak te dodaje da svakako treba uzeti u obzir debljinu mesa. "Ako je u pitanju neki jako debeli komad mesa, onda bi ga trebalo dovršiti u pećnici, teško će se ispeći samo na roštilju", objašnjava.

Upitali smo ga koju grešku ljudi najčešće rade prilikom roštiljanja, odnosno na što bi trebali posebno pripaziti.

"Definitivno to da ne pripreme kvalitetnu vatru. Bitno je da je vatra dobra i da ima puno žara. Ako imate viška žara, uvijek dio možete ukloniti, no ako je žara premalo, onda ne možete ništa jer ga dodati ne možete", priča Medak.

"Ako se peče na ugljenu, taj ugljen mora biti u potpunosti zakuren, crven, bez dima. Mora isijavati temperaturu, to je važno zbog konvekcije (toplinsko strujanje, op.a.)", naglašava.

Pa, dobar vam tek!

Pročitajte više