Jedemo po Adventu u Zagrebu. Napokon smo pronašli dobre i kvalitetne kobasice

Foto: Ena Dragičević/Index, Video: Duje Odvitović/Ivana Pušnik/Index

NAŠE ovogodišnje prejedanje po Adventu u Zagrebu završavamo lokacijom Zrinjevac kojoj smo, nakon jučerašnjeg kratkog posjeta, odlučili posvetiti poseban tekst. Naime, Zrinjevac je dosad bio poprilično gastronomski zanemarena lokacija, no to se ove godine promijenilo.

 

Nova manifestacija Slatki Zrinjevac donijela je na taj prostor veoma zanimljivu gastro ponudu koja je cjenovno čak nešto prihvatljivija od drugih, a opet jednako kvalitetna kao popularno Fuliranje i Fooling Around.

>>Probali smo baš sve s Fuliranja, ovo su naši favoriti sa svake kućice (i cijene)

>>Jeli smo po Adventu. Jedna lokacija nas je potpuno razočarala

>>Idete na otvorenje Adventa? Provjerili smo što možete jesti na Fooling Aroundu

Evo što smo sve danas probali na Slatkom Zrinjevcu. P.S. Sve je bilo toliko dobro da smo izostavili zvjezdice s ocjenama. Bilo bi vam dosadno gledati samo četvorke i petice.

Sugar Daddy

Tatina ljutica, 4.50 eura/Tatina batina, 6.50 eura

I cijenom i okusom, ove dvije kobasice na Zrinjevcu su "must probat" jer jednostavno funkcioniraju. Za one koji samo traže jednostavan obrok za manje novca nego na ostalim lokacijama, ovo je pun pogodak na svakoj razini.

Sugestivni nazivi na stranu, Tatina ljutica, sudžukica u kombinaciji s paprikom i sirom je, kao što smo rekli i u videu, odlična, a Tatina batina je nešto klasičnija i manje ljuta varijanta koja kombinira wurst s ementalerom i sveprisutnim coleslawom. Nećemo sad pretjerivati i pisati panegirike o kobasici u pecivu, ali zaista se osjeti razlika u kvaliteti.  

Tatino zlato (fritule), 4 eura

O fritulama se uvijek teško piše jer zapravo je jako teško smisliti nešto što neće izgubiti pozornost čitatelja u drugoj riječi. No, ako ste još uvijek ovdje, ove fritule stvarno su različite od ostalih i opravdano su hit na Adventu. Samo smo ih na Zrinjevcu probali nekoliko i ove su bez ikakve sumnje najbolje.

Razlog je prvenstveno u tijestu. Nemamo pojma što je "bakin recept" niti kako se taj recept razlikuje od ostalih, ali osjetili smo da su neusporedivo finije i mekše. Ima ih više nego dovoljno, a i cijenom su pristupačne. 

Art of Bar

Cool pita, 5 eura

Na Zrinjevcu smo imali sreće sa slasticama jer otkrili smo ih nekoliko koje su nam se JAKO svidjele. Cool pita na papiru možda djeluje kao klasična slastica, nalik pitama iz McDonald'sa, ali kvalitetnije. I s više okusa. I raskošnije. I bolje u svakom smislu.

Uz tijesto punjeno jabukama dolazi i slatko vrhnje infuzirano viskijem, a sve zajedno fenomenalno funkcionira. Problem je jednim dijelom bio taj da nam je cool pita ostala za sam kraj, u trenucima kada smo se već lagano opraštali od života, poštovanja prema samima sebi i toga da ćemo više ikada imati apetit, ali uživali smo. 

KAI

KAI Kobasen, 8 eura

Kai je definitivno mjesto koje morate posjetiti na Zrinjevcu. Ovog puta isprobali smo još dvije stvari i opalili su hat-trick. Sve tri bile su fenomenalne. Istina, njihovu kobasicu ne bismo svrstali među klasične (i skuplja je), radi se o savršenoj kombinaciji okusa. Uvijek gunđamo jer iz godine u godinu se prežderavamo kobasicama, ali danas je, izgleda, bio dobar dan za kobasice jer probali smo ih nekoliko i sve su bile odlične. Doduše, Kai je prvi na listi ovih malo egzotičnijih. 

Mali slatki bao, 5 eura

Generalno gledajući, ovo ne djeluje kao posebno originalna ideja jer ekipa iz Kaia samo je uzela svoje Bao pecivo i umjesto slanih dodala slatke sastojke. Međutim, ovo je jedna od nekoliko stvari na Zrinjevcu koje MORATE probati.

Pogotovo ako ste ljubitelj onih malo težih slastica od kojih očekujete da vas izuju i zasite. Slatki Bao učinit će i jedno i drugo. Sastojaka je hrpetina i na prvi pogled izgleda kao da su pretjerali, ali ovo je izvrsno jer svega ima taman toliko koliko treba biti. Mousse od bijele čokolade u kombinaciji s prženim lješnjacima i karamelom jako podsjeća na Kinder Bueno!

Shank

Domaćica, 7 eura

Još jedna klasičarka, ali ovog puta sa zeljem. Svaka od kućica ima nekoliko varijanti, a u Shanku smo se odlučili za Domaćicu koja je upravo to što mislite da jest. Zvuči vrlo bazično i takva je. Međutim, ako ste se zasitili "dekonstruiranog bunceka na pjenici od zeljaste nostalgije" ili kućica na kojima se baš jako trude biti drukčiji od svega, ovo je ono što vam treba. Stara dobra kobasica sa zeljem u kvalitetnom pecivu. E sad, postoje i jeftinije varijante, ali ova vas neće razočarati.  

Boogie Lab

Croštule Bajadera, 7 eura

Jedna od zanimljivijih slastica koje smo probali. Točnije, radi se o slatkoj verziji onih "croštulastih" kobasica od dan ranije. Bile su dobre i pohvalili smo ih, ALI ovo je puno PUNO bolje. Točnije, ovo je ono što vam sugeriramo da MORATE probati jer... valja.

Funkcionira na svakoj razini, a nije ni preskupa jer možda vam se te tri croštule čine skromno, ali budite uvjereni da će vas u kombinaciji s gustim i kremastim bajadera umakom itekako zasititi. Odlično. 

Polar Express

Domaća dimljena kobasica, 6.70 eura

Kobasica koja nas je apsolutno oduševila. Dolazi u brioche pecivu s coleslaw salatom i klicama crvenog zelja, međutim da ni nema tih dodataka ova kobasica bi bila odlična jer je savršeno "spicy". Iako u isprobavanjima ovog tipa uglavnom izbjegavamo kobasice, na Slatkom Zrinjevcu su nas baš sve oduševile.

Veseli pajcek

Porchetta s foundeom od Grana Padana, harissom i prženim lukom u pecivu, 7 eura

Dakle, ovo je bolesno. Ovo je kompletan overkill sastojcima i kalorijska bomba koju ćete teško objasniti vašem salastom tijelu, ali izvrsno je. Kad smo gledali kuhare kako nam pripremaju ovaj sendvič, djelovalo je kao pretjerivanje jer izgledalo je kao da su unutra pobacali sve što imaju.

Već od prvog zalogaja jasno vam je da se ovako ne radi na "summer bodyju", no kombinacija svinjetine, sira i svih ostalih neprijatelja vaše linije jednostavno je neodoljiva. Ponovno, spada u kategoriju nešto skupljih zalogaja na Zrinjevcu, ali ako se želite kvalitetno najesti, ovo je ono što trebate isprobati. Bez ikakve sumnje jedna od najboljih stvari koje smo isprobali. 

Kaiser kobasa by RougeMarin

Fenomenalna Francuskinja (6 eura)/Slasna Španjolka (6,50 eura)

Francuskinja i Španjolka su zapravo različiti sastojci raspoređeni po finoj kajzerici i premda na prvu ne zvuči kao nešto posebno, radi se o ukusnom jelu od kojeg se nećete nužno najesti, ali dobar je kao dio neke veće prežderavačke akcije.

Španjolka ima mljevenu svinjetinu, mješavinu začina za chorizo, chimichurri umak i prženi luk, a Francuskinja francusku kobasicu, ukiseljeni luk i majonezu s muštardom. Iako su nam Španjolku predstavili kao bolju verziju, priznajemo da smo u obje uživali podjednako, ali vi odlučite. Jednostavno, ukusno i ne pretjerano skupo.  

Melkiorovo slatko carstvo

Premium prženice/fritule, 7.50 eura

Možda u prženicama inače postoji nešto što nam promiče, ali ovaj slatki pečeni kruh nas nije posebno oduševio jer... je slatki prženi kruh. U moru ostalih slastica ipak postoje nešto bolje stvari na koje bismo potrošili sedam i pol eura. No, drago nam je da smo probali.

Nešto slično vrijedi i za ove fritule jer samo malo dalje probali smo bolje. Da se razumijemo, u ovima ne postoji ništa što bismo istaknuli kao loše ili neukusno, ali jednostavno djeluju kao običnija verzija vrlo običnih fritula. Ipak, preljev je fantastičan i to moramo istaknuti.

Germknödel

Germknedla s pekmezom od šljiva, u umaku od vanilije i s posipom od maka, 6 eura

Prije nekoliko godina imali smo germknedl avanturu od koje se još uvijek nismo oporavili na isti onaj način na koji se neki godinama ne oporave od alkohola koji ih je jedne godine pošteno slomio.

Ovo je zapravo iznenađujuće dobra germknedla i nemamo zaista ništa loše što bismo napisali o ovoj germknedli, ali njen krimen je to da je germknedla. Uglavnom, sve ono što od germknedle očekujete je tu. Tijesto je ukusno i "flafasto", punjenja i kreme je puno, ali ne previše i nisu pretjerali s makom. 

Feliz Navidad

Hrskava beef empanada s kremom od limete, jogurta, čilija i korijandera, 3 eura (jedan komad)

Egzotično i drugačije. Empanade na kućici Feliz Navidad su zaista nešto sasvim drugačije od svega što smo ove godine probali na Adventu u Zagrebu. Zbog dodatka limete su veoma "osvježavajuće" pa je to zaista neobično jelo za šetnju hladnim adventskim lokacijama. Punjenje je izvrsno, a od jedne empanade se možete poprilično najesti.

Feliz Navidad beef salsiccia, 8 eura

Više nego solidna kobasica koju možda ne bismo svrstali među prve tri, ali definitivno biste je trebali isprobati zbog vrlo specifične kombinacije umaka i salate koja je definitivno izdvaja na zrinjevačkom "sausage partyju".

I dok je, primjerice, kobasica u Kaiju odlična, ipak pada na jednom testu, a to je održavanje kompaktnosti do samog kraja. Ova iz Feliz Navidada nije nam bila ukusna kao ona iz Kaija, ali unatoč bogatom punjenju ostala je postojana do samog kraja. 

Hrskava Bueno rolica, 6 eura (2 komada)

Pohana palačinka iz Feliz Navidad je bila fenomenalna i još jedna od slastica sa Zrinjevca koju ne biste smjeli propustiti. Hrskava, savršeno punjena i ima je i više nego dovoljno. Međutim, moramo vas upozoriti da kod prvog griza ne napravite grešku jer punjenje će vas poprskati od face do cipela. Dakle, obavezno probati i biti vrlo oprezan. 

Santa's House

Buncaš, 6.50 eura

Buncek sa zeljem ćemo uvijek pohvaliti. Bilo gdje i u bilo kojem obliku. Fantastično! Klasika u koju se ni ne treba previše miješati.

Santa's sausage, 3-5 eura

U toj hrpetini kobasica koje smo isprobali, ova nam je ostala u najslabijem sjećanju, ali to ne znači da je išta slabija od svih ostalih klasičarki koje smo isprobali. Na prvi pogled nije ništa posebno, a nije ni za zadnji pogled, ali ukusna je, pecivo je lagano prepečeno i hrskavo, a tu je i neizbježni prženi luk da upotpuni priču.

Međutim, ono u čemu briljira je cijena pa ako ste se zaželjeli kobasice, ali ne želite trošiti previše na nju, Santa's Sausage je to što tražite. 

Fritule s čokoladom, 3.50 eura (+0.50 eura premium preljev)

Još jedna od onih stvari koje se ni po čemu posebno ne ističu. Ovo su solidne fritule koje vas neće previše opaliti po džepu, a ako dodate pola eura dobivate i posebni preljev i isplati se jer za razliku od ostalih, ove fritule možda nisu najbolje, ali preljev definitivno jest jer ne dobivate onu "čokoladnu vodicu" već kvalitetan kremasti preljev i razlika se definitivno osjeti. 

*Pića

 

Sugar Daddy

Vrući koktel, 7 eura

Ove smo godine imali i dosta sreće s cugom jer svugdje smo nailazili na dobre koktele i kuhana vina. Ovaj vrući koktel najbolje je opisati kao kombinaciju čaja i viskija, ali ako, poput nas, niste posebno veliki fan Jack Daniel'sa, ne dopustite da vas to spriječi. Probajte jer viski je ovdje više kao ugodni after taste koji će vas zgrijati, ali vas neće bombardirati okusom alkohola. Naravno, ako je taj okus baš ono što želite, probajte i vidite je li dovoljno jako za vas. Uglavnom, nama se svidjelo. 

Art of Bar

Antique čokolada, 6.20 eura

Ako ste pogledali video, znate da smo rekli da se pelinkovac gotovo uopće ne osjeti već je riječ o pudingastom piću s natruhama pelinkovca. Međutim, ono što nismo imali prilike reći u videu došlo je kasnije nakon što smo došli do dijela pića u kojem se Antique pelinkovac osjeti. Ipak, treba naglasiti da to nikako nije predominantan okus pa unatoč tome što nismo "pelinkovčani", nije nas omelo da ovo piće dovršimo. Prva liga. 

KAI

Eggnog, 5 eura

S eggnogom nismo imali previše iskustva u prethodnim godinama, ali ovaj koji smo isprobali u Kai kućici svidio nam se. Nije to neki spektakl o kojem bismo pričali priče, ali radi se o slatkastom piću u kojem smo osjetili alkohol, ali ponovno, nije bilo predominantno. Štoviše, sva pića koja smo probali bila su prilično suptilna. No, kod eggnoga ipak osjetite da bi vas moglo uhvatiti ako niste oprezni. 

Polar Express

Santa's Favourite Teranino, 7.20 eura

Nekima je bio ok, ali neki od nas bili su i oduševljeni jer Teranino je možda i najblaže alkoholno piće na Zrinjevcu. Više kao topli sokić za one koji ne žele popiti previše, a ipak se malo zagrijati. Doduše, s cijenom od nešto više od sedam eura, neće vas toliko zagrijati već više stvoriti hladan propuh u vašim džepovima. 

Pročitajte više