Jeste li primijetili ove grafite po Zagrebu? Evo o čemu je riječ

Foto: Ena Dragičević/Index

SIGURNO ste šećući Zagrebom naišli na grafite s neobičnim porukama. Preskoči oglas, ništa posebno, _ R A D I _ I _ T E, evo samo što nije... Sada vam otkrivamo o čemu je tu riječ.

Umjetnik Nebitno zaslužan je za ove radove

Radovi su to umjetnika koji stvara pod pod pseudonimom Nebitno. Diljem Zagreba ostavio je poruke koje se sastoje od svega nekoliko riječi i nalaze se na zanimljivim mjestima. Ti su radovi dio zagrebačke urbane svakodnevice i prisutni su u velikoj mjeri. 

Nakon što su uočeni po gradu, radovi umjetnika sele se u galerijsko okruženje. Izložba koja će biti postavljena u Laubi od 28. listopada nosi naziv_ R A D I _ I _ T E, što je njegov najpoznatiji grafit. 

Nalaze se posvuda

"Jedna od najljepših osobina ulične umjetnosti je što nikad ne ostaje ista, nego se mijenja zajedno s ulicama o koje se ležerno oslanja. Dok se klasično slikarstvo pažljivo čuva u kontroliranim muzejskim uvjetima, grafiti i murali drage se volje prepuštaju na milost i nemilost vremenskih prilika, gradskih politika i lokalnih malera.

Neke slike tako nestaju, neke se mijenjaju, a najzanimljiviji su nam oni radovi koji u drugačijem okviru dobivaju novu patinu, koji nas podsjećaju tko smo bili i što smo postali", ističe Luka Ostojić u predgovoru izložbe. Ostojić ističe da se grafiti Nebitnog nalaze posvuda.

"Nalaze se sa strane, u međuprostorima, mahom su kratki, sarkastični i zaigrano pametni komentari koji koriste opća mjesta i floskule da bi nam se narugali, ali i da bi starim frazama prišili novo značenje", pojasnio je.

Pročitajte više