Hrvatska je dobila svoju verziju Netflixa. Evo koji filmovi se nude i o čemu se radi

Foto: Press

HRVATI vole Netflix, prate HBO, gledaju RTL Play i mnoge druge platforme za konzumaciju audiovizualnog sadržaja. I nerijetko dobijem pitanje "kada dolazi Disney + ili Paramount +" ili koja će biti razlika između platformi HBO GO i HBO Max. Osim što ćete o tim pitanjima prvi biti informirani na Indexu, svakog tjedna ćemo vam ekskluzivno i na jednom mjestu najavljivati nove filmove i serije sa svih strana svijeta, dostupne našoj publici tijekom tekućeg tjedna. 

No danas ćemo pričati o jednoj lokalnoj platformi koju smo imali prilike prvi pregledati, testirati i preporučiti. Od ovog tjedna Hrvatska je postala još malo filmskija zemlja.

Naime, startao je servis Moviemix - jedinstvena filmska platforma koja sadrži sve najkvalitetnije što svijet nezavisnog, art i kvalitetnog filma može pružiti i što pruža već dugi niz godina kroz kino i ostale oblike distribucije. Riječ je o streaming servisu ispunjenom oskarovcima, festivalskim pobjednicima i hitovima, napetim trilerima, spektakularnim akcijama, fascinantnim istinitim pričama, dokumentarnim serijalima, komedijama, romansama, hororima i drugim kino-hitovima.

Prvi pravi hrvatski filmski streaming servis

Ti filmovi, serije i dokumentarci do sada su bili dostupni u jednokratnim VOD digitalnim videotekama, a od sada su premijerno za vašu kućnu konzumaciju samo na Moviemixu. Možda najzanimljiviji podatak jest da se radi o prvom pravom hrvatskom filmskom streaming servisu. Pokrenuo ga je Discovery Film i Video, koji se filmskom distribucijom bavi već tri desetljeća.

Igor Rakonić, vukovarski filmski zaljubljenik, koji između ostalog stoji i iza Vukovar film festivala i kabelskih kanala Kino TV i Doku TV, započeo je izradu ove platforme prije dvije godine. Sa svojim suradnicima, filmofilom Seidom Ružićem Ibrišimovićem i filmskim novinarom i kritičarom Deanom Sinovčićem, u relativno kratko vrijeme složio je ovu prilično impresivnu igračku za one koji i dalje traže nove sadržaje za konzumiranje.

Svi oni s već istančanim filmskim ukusom, ali i oni koji tek žele ozbiljnije istražiti svijet sedme umjetnosti, na ovoj uistinu specifičnoj filmskoj platformi moći će se upoznati s nekima od najvećih filmskih remek-djela, ali i s filmografijama nekih od najcjenjenijih redatelja današnjice, kao što su Pedro Almodovar, Woody Allen, Wong Kar Wai, Bong Joon Ho, Hirokazu Koreeda, Charlie Chaplin, Federico Fellini i mnogi drugi. 

Kako funkcionira?

Posebna je pozornost posvećena dokumentarnom segmentu, u sklopu kojeg će pretplatnici moći uživati u dugometražnim dokumentarcima i dokumentarnim serijalima, od kojih je određeni broj sinkroniziran na hrvatski jezik, i to prvenstveno putopisi. 

Ova platforma je također posebna upravo po tome što će se na njoj u visokoj HD rezoluciji gledati filmovi koji nisu dostupni ni na jednoj drugoj filmskoj platformi kod nas, što je poseban pomak za one koji pate na kvalitetu slike. Sama platforma je izrazito laka za korištenje. Isprobali smo je i na mobitelu, računalu, Smart TV-u i dječjem tabletu.

Slika je uistinu HD kvalitete i nema nikakvih trzaja ni zastajkivanja, čak i ako gledate na mobilnoj 3G mreži. Response time je minimalan i sve teče glatko. Pretraživanje je jednostavno i sam korisnički modul je lagan za korištenje. I tu je naravno standard da, ako prestanete gledati film prije njegova kraja, po povratku na isti naslov gledanje se nastavlja od trenutka kada je nastupila pauza.

Svi igrani i dokumentarni filmovi te dokumentarni serijali na Moviemixu pregledno su raspoređeni u zasebnim kategorijama. U njih skoro dvadeset korisnici mogu sami odabrati što i kada žele gledati, odnosno žele li gledati komediju, romansu, akciju, triler, znanstvenu fantastiku, fantaziju, biografski, obiteljski ili animirani film. Također mogu birati hoće li gledati neki festivalski laureat, dobitnika Oscara, film snimljen prema književnom predlošku ili neki od najbolje ocijenjenih filmova prema internetskoj stranici IMDb.

Platforma će svim korisnicima u svakom trenutku biti dostupna na svim vrstama uređaja: preko TV aplikacije, mobilne aplikacije, tableta ili preko internetske stranice (www.moviemix.eu).

Tako će budući korisnici kad god to žele u samo par klikova mišem, tipkovnicom ili daljinskim upravljačem za samo nekoliko sekundi biti u mogućnosti pokrenuti film gdje god se nalazili. Korisnici Moviemixa prilikom prolaska procesa registracije također će biti omogućeno i biranje između tri oblika pretplate.

Mogu izabrati želi li se mjesečno pretplatiti na dva, tri ili četiri istovremena streama. Registracija za platformu MOVIEMIX obavlja se putem službene web stranice www.moviemix.eu, a nakon završetka procesa registracije u svojim profilima korisnici će moći spojiti ostale uređaje na kojima će željeti uživati u kvalitetnom filmskom sadržaju.

Za sve nove korisnike koji se prvi put registriraju na platformu MOVIEMIX korištenje aplikacije prvih 7 dana je potpuno besplatno odnosno prvih 7 dana ne vrši se naplata tako da korisnici imaju tjedan dana vremena za odluku žele li nastaviti biti registriranim članovi ili ne.

No da ne bi sve ostalo na opisu platforme i usluga, ovom prilikom donosimo vam nekoliko najatraktivnijih filmova i kategorija zbog kojih se isplati pretplatiti na Moviemix.

Parazit

 

Osvajanje Zlatne palme za najbolji film 2019. godine na festivalu u Cannesu bilo je samo početak niza nagrada i priznanja za južnokorejsko čudo od filma redatelja Bonga Joona Hoa. Ova neobična mješavina drame, komedije, trilera i horora osvojila je srca i duše kako filmskih kritičara tako i publike, a na kraju je ovjenčana s čak četiri prestižne nagrade Oscar, i to u kategorijama najboljeg filma, režije, originalnog scenarija i stranog filma. Priča o pohlepi i klasnoj diskriminaciji apsolutni je filmski pobjednik, jedan od onih uradaka kojem se stalno iznova možete vratiti.

Zelena knjiga: Vodič za život

Još jedan filmski dragulj koji nam je došao direktno iz pera Petera Farrellyja, inače najpoznatijeg po režiji nezaboravnih komedija Svi su ludi za Mary i Ja, ja i Irena. Ovaj put Farrelly režira tzv. dramediju, istinitu priču o prijateljstvu između izbacivača talijanskog podrijetla i afroameričkog pijanista koji tijekom 60-ih putuju američkim južnjačkim državama. Film je osvojio tri nagrade Oscar, uključujući i onu za najbolji film godine, a najjača njegova karika svakako su Viggo Mortensen i Mahershala Ali u ulogama dvojice naoko nespojivih ljudi koji svladavaju vlastite predrasude i postaju doživotni prijatelji. 

Palm Springs

Jedan od najhvaljenijih filmova u posljednjih godinu dana svakako je Palm Springs, sasvim neobična komedija s mješavinom fantastike u kojoj su glavne uloge ostvarili Emmyjem nagrađeni komičar Andy Samberg i Cristin Milioti. Njih dvoje tumače Nylesa i Sarah, mladića i djevojku koji su zaglavili u vremenskoj petlji te koji jedan te isti dan doživljavaju stalno iznova, a radi se o vjenčanju sestre Sarah. Film je bio nominiran za nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma (komedija), na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes ima 95% pozitivnih ocjena kritičara, a radi se o filmu s najviše prodanih ulaznica za projekciju na filmskom festivalu u Sundanceu te najgledanijem filmu u prvom vikendu na streaming platformi Hulu.

Još jedna runda

Iz godine u godinu danski glumac Mads Mikkelsen postaje sve popularniji kod publike, ali i voljeniji kod kritičara. Jednu od svojih najvećih uloga karijere svakako je ostvario u drami Još jedna runda, priči o četvorici prijatelja koji se upuštaju u zanimljiv eksperiment: konzumaciju alkohola na dnevnoj bazi kako bi postali uspješniji i sretniji u svojim privatnim životima, ali i u poslovnom okruženju. Film je ove godine osvojio nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a njegov redatelj Thomas Vinterberg bio je nominiran i za najbolju režiju. 

Putinovi intervjui s Oliverom Stoneom

 

Osim nagrađivanim i hvaljenim igranim filmovima, platforma Moviemix može se pohvaliti i nizom fascinantnih dokumentarnih filmova i serijala, od kojih se svakako moraju izdvojiti Putinovi intervjui s Oliverom Stoneom. U ovom dokumentarnom serijalu, snimljenom u četiri nastavka, osvajaču Oscara, redatelju Oliveru Stoneu odobren je jedinstven pristup predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Stone je Putina intervjuirao petnaestak puta tijekom dvije godine s naglaskom na to da nije bilo teme o kojoj se nije smjelo razgovarati.

14. Vukovar film festival

Prošle godine zbog pandemije virusa covid-19 jedan od najvoljenijih i najznačajnijih filmskih festivala – onaj u Vukovaru – nije održan. Filmovi koji su trebali biti prikazani na tom festivalu prebačeni su u online verziju, a svi pretplatnici Moviemixa prvi u Hrvatskoj upravo na toj platformi mogu pogledati neke od festivalskih laureata iz Cannesa, Berlina i Venecije.

Tako se u kategoriji 14. Vukovar film festivala mogu pronaći naslovi poput Zlo ne postoji, dobitnika Zlatnog medvjeda u Berlinu; drama Nigdje posebno, koja je ove godine osvojila nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Puli; romantična francuska komedija Predivan život, dobitnica tri prestižne francuske nagrade Cesar; turska drama Priča o tri sestre, dobitnica nagrade za najboljeg redatelja na filmskom festivalu u Sarajevu; talijanski biografski krimić Izdajnik, koji je poharao prestižne talijanske nagrade David di Donatello, osvojivši ih sveukupno šest, uključujući one za najbolji film i režiju; te albanska drama Egzil, koja je prošle godine osvojila glavnu nagradu u Sarajevu – Srce Sarajeva.

Gospodari glazbe

 

Gospodari glazbe dokumentarni je serijal u osam nastavaka koji prati povijest snimanja glazbe. Uz preko stotinu originalnih intervjua s nekim od najpoznatijih glazbenih umjetnika, producenata i inovatora svih vremena, ekskluzivne snimke ovog serijala pružit će svojim gledateljima rijedak pogled iza scene na magiju koja se odvija unutar glazbenog studija.

Azijska kinematografija

U protekla dva desetljeća došlo je do prave eksplozije filmova s azijskog kontinenta, a ova platforma donosi neke od najatraktivnijih i najzanimljivijih filmova iz tog dijela svijeta. U prvom redu tu su filmovi južnokorejskih redatelja Bonga Joona Hoa (Sjećanja na ubojstvo, Majka) i Parka Chana Wooka (Simpatija za gospodina Osvetu, Simpatija za gđu Osvetu, Žeđ, Sluškinja) te japanskog redatelja Hirokazua Koreede (Naša mala sestra, Poslije oluje, Treće ubojstvo i Obiteljske veze, s kojim je pobijedio na filmskom festivalu u Cannesu 2018. godine).

Od ostalih azijskih filmova u ponudi svakako se moraju izdvojiti i Vidio sam vraga, Izgaranje, Bitka za otok Hashima te Žena koja je otišla, redatelja Lava Diaza, koji je upravo s tim filmom 2016. godine osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film na festivalu u Veneciji.

Sadržaj donosimo u suradnji s Discovery Filmom.

Pročitajte više