Još luksuzniji Volvo XC 90

AKO ŽELITE luksuzni terenac, a pri tome ostati originalni, Volvo nudi rješenje. XC90 u Executive izvedbi predstavlja kompromis luksuzne limuzine i beskompromisnog SUV-a, odnosno pravi statusni simbol.
 

Luksuzni modeli u SUV klasi su apsolutni hit. Nakon BMW X5 i Mercedesa ML, svoja viđenja su ponudili skoro svi veliki proizvođači među kojima i Volvo. 
 
XC 90 u serijskoj izvedbi djeluje dovoljno prestižno, tako da Executive izvedba tek detaljima naglašava prestiž. Barem kada je u pitanju eksterijer. Kvake, bočne zaštitne letvice i poklopac hladnjaka izvedeni su u matelik srebrnom finišu, dok su krovni nosači napravljeni iz poliranog aluminija. 
 
Promjene na stražnjem kraju još su manje, tek zaštita podvozja presvučena kromom i nova značka modela. Dizajnerski atraktivno, ali ne i previše praktično. No dobro, s obzirom da je malo vjerojatan silazak skupocjenog terenca s asfalta, kromirana zaštita baš i neće imati težak zadatak.
 
XC90 Executive će se nuditi u šest boja, od kojih su dvije (biserno bijela i titan siva) rezervirane samo za prestižni model. Za potpuni dojam vlasnik će morati izdvojiti koju kunu više i sa popisa doplata odabrati zatamnjena stakla i 18-inčne alu naplatke marke BBS. 
 
Na uređenju interijera stilista Volva dali su si više truda. Sjedala u prva dva reda presvučena su posebno mekom kožom, baš kao i tapecirung vrata te odmorište za ruke.  Okvir prekidača za podizanje prozora, ručica mjenjača,  i okolni prostor izvedeni su u drvetu crvenkaste nijanse, što djeluje vrlo prestižno. Praktičnost je povećana dodatnim pretincima u sjedalima i kukicama za vješanje odjeće. 
 
Serijska opremljenost ne nudi ništa revolucionarno, ali zato odabirom sa popisa dodatne opreme model postaje dnevni boravak na kotačima. RSE (Rear Seat Entertainment) sustav se sastoji iz DVD playera, dva LCD zaslona promjera 18 cm, bežičnih slušalica, daljinskog upravljača, a raspolaže mogućnosti daljeg proširivanja (igraća konzola, video kamera i sl). Kad se tome još pridoda hladnjak skriven između prednjih sjedala, komfor je potpun.

XC 90 će se nuditi u dvije motorne izvedbe, jednoj dizelskoj i jednoj benzinskoj. Dobro poznati 2.4 D5 agregat od 163 KS izborio je svoje mjesto u eliti, što je još jedno priznanje kvaliteti dizelskog agregata. Najjači XC 90 pokreće redni šest-cilindarski agregat maksimalne snage 272 KS.

Volvo očekuje prodaju od oko 3.000 primjeraka ekskluzivne izvedbe svojeg najvećeg modela, koji bi najveći tržišni uspjeh trebao ostvariti u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Pročitajte više