Što se sve moglo kupiti za ovu neprežaljenu novčanicu?

HRVATSKA je dobila definitivnu potvrdu o ulasku u europodručje, a otkrivena je i stopa konverzije kune u euro po središnjem paritetu 1 euro = 7.53450 kuna. To znači da kune i službeno odlaze u povijest, a neki su se danas sjetili i mnogima neprežaljene novčanice - one od pet kuna.

Novčanicu od pet kuna s portretima Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog sigurno odavno niste vidjeli, ali još uvijek je važeća. 

Ovih dana idealna je prilika da se prisjetimo što se moglo kupiti za jednu novčanicu od pet kuna. Sladoled? Sigurno. U jedno doba čak i čokolada. I Coca-cola. U neka davna vremena trebalo je dodati kunu da se popije kava.

Iako je mnogi nisu godinama vidjeli u svojim novčanicima te je postala poželjan predmet numizmatičara, izdanje novčanice iz 2001. godine i dalje je zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj.

Naime, novčanica od 5 kuna iz 1993. godine prestala je biti zakonsko sredstvo plaćanja 1. travnja 2007. Navedena novčanica zamijenjena je novim izdanjem 7. ožujka 2001. godine, stoji na stranicama HNB-a, gdje se dodaje i kako će Hrvatska narodna banka zamjenjivati nevažeće novčanice kuna bez naknade i vremenskog ograničenja, no samo u Zagrebu.

 

Pročitajte više