Kako danas izgleda ekipa iz nezaboravnog "Frasiera"

Foto/Screenshot: Press/Getty Images/YouTube

PROŠLO je 12 godina otkako su se pompozni, ali simpatični dr. Frasier Crane i njegova ekipa pojavili u posljednjoj epizodi hit serije koja se na malim ekranim zadržala čak 11 izuzetno uspješnih sezona.

Ovaj spin-off "Kafića uzdravlje" smatra se jednim od najuspješnijih svoje vrste, a osim pohvala kritike uživao je i velik uspjeh kod gledatelja iako je gledanost u posljednjoj sezoni ipak opala (doduše, završnu epizodu gledalo je gotovo 34 milijuna gledatelja što je rekordna gledanost serije).

Posljednje epizoda jedne od najboljih humorističnih serija svih vremena emitirana je 13. svibnja 2004., a to je dobar razlog da provjerimo gdje je ekipa i čime se bave.

Kelsey Grammer (Dr. Frasier Crane)

Kelsey Grammer čak je 20 godina igrao ulogu dr. Frasiera Crane pa nije iznenađenje da je upravo to uloga po kojoj ga mnogi prepoznaju.

Pojavio se u uspješnoj franšizi "X-Men" kao dr. Henry McCoy/Beast i filmovima kao što su "Swing Vote" i "The Expandables 3", a što se TV projekata tiče, najuspješniji angažman u "Simpsonima" gdje je glas posudio Sideshow Bobu i i za to osvojio petog Emmyja. Nakon niza epizodnih uloga, zapažena je ona u dramskoj seriji "Boss" koja se unatoč vrlo dobrim kritikama održala samo dvije sezone.

Jane Leeves (Daphne Moon)

Britanska glumica, producentica, komičarka, pjevačica i plesačica možda i jest najpoznatija po ulozi Daphne Moon, ali mlađe generacije vjerojatno je znaju po njezinom drugom većem angažmanu u seriji "Hot in Cleveland" gdje je glumila Jay Scroggs.

Iako se pojavila i u nekoliko filmova, ne radi se o filmovima koje će bilo tko isticati, ali televizijska karijera daleko je uspješnija pa se osim u već spomenutom i gledanom sitcom "Hot in Cleveland", pojavila i u serijama kao što su "Simpsoni" i "Očajne kućanice".

David Hyde Pierce (Dr. Niles Crane)

Iako je najpoznatiji upravo po ulozi Nilesa Cranea, radi se o američkom glumcu, redatelju i komičaru bogatog opusa, a uspjehe je nizao ne samo u televizijskim ulogama već na filmu i u kazalištu.

Nakon završetka serije, posudio je glas Abeu Sapienu u odličnom "Hellboyu" i Felixu u "Simpsonima", imao nešto veću ulogu u hvaljenoj seriji "The Good Wife", ponovio je ulogu Henryja Newmana u uspješnom sitcomu "Wet Hot American Summer: First Day of Camp", a poseban je uspjeh zabilježio u kazalištu gdje je za uloge u "Spamalotu", "Curtains" i "Vanya and Sonia and Masha and Spike" osvojio i bio nominiran za nagradu Tony.

Peri Gilpin (Roz Doyle)

Uloga Roz Doyle vjerojatno je uloga koja će obilježiti karijeru Peri Gilpin jer ni prije ni poslije serije nije imala neke značajnije uloge.

Doduše, nakon "Frasiera" broj angažmana drastično se povećao pa su serije kao što su: Medium, Desperate Housewives, Law & Order, Hot in Cleveland, Grey's Anatomy, CSI, Modern Family i Scorpion.

John Mahoney (Martin Crane)

Lice Johna Mahoneyja poznato je ljubiteljima filma neovisno o "Frasieru", a osim "Eight Men Out", "Say Anything...", "In the Line of Fire", "Reality Bites" i "The American President", tu su i uloge u čak dva filma braće Coen, "Barton Fink" i "The Hudsucker Proxy".

Nakon završetka serije jedna od upečatljivijih uloga svakako je ona Waltera Barnetta u seriji "In Treatment". Inače, glumci iz serije ostali su u dobrim odnosima pa su Mahoney i Pierce kumovi sinu svoje kolegice Jane Leeves.

Dan Butler (Bulldog Briscoe)

Glumac Dan Butler nije imao zapaženijih uloga ni prije ni poslije "Frasiera", ali mnogi pamte lik macho voditelja sportskog showa koji nimalo ne nalikuje pravom Butleru koji je još u ranim dvadesetima "izašao iz ormara".

Tom se temom pozabavio i u predstavi "The Only Thing Worse You Could Have Told Me" koju je napisao i za koju je nominiran za Drama Desk Award.

Tom McGowan (Kenny Daly)

Stariji gledatelji znaju ga kao vlasnikastanice Kennyja Dalyja, neki po ulozi u seriji "Svi vole Raymonda", a oni nešto mlađi po ulozi ljigavog urednika tabloida u seriji "Hannah Montana".

Posljednjih godina najzapaženije su njegove kazališne uloge.

Edward Hibbert (Gil Chesterton)

Poznati televizijski, filmski i kazališni glumac u seriji je ostvario manje zapaženu ulogu drskog i pretencioznog radijskog kritičara, ali mnogi ga i danas pamte upravo po ovoj ulozi.

No, bilo je tu uloga u filmovima i serijama kao što su: Law & Order, 2 Broke Girls, Seven Psychopats, The Lion King 1/2, The Prestige itd.

Zanimljivo je spomenuti i njegov drugi posao, onaj literarnog agenta među čijim su klijentima Christopher Bram, Steven DeRosa, Ed Sikov i Chuck Palahniuk, autor "Kluba Boraca".

Millicent Martin (Gertrude Moon)

Engleska glumica, pjevačica i komičarka ostvarila je uspješnu karijeru i mimo "Frasiera", ali mnogi koji nisu pratili njezin rad pamte je kao Gertrude Moon.

Nakon završetka emitiranja "Frasiera", kao i mnoge kolege sa snimanja, pojavila se u "Hot in Cleveland" (serija koja je poslužila kao teren za ponovno okupljanje ekipe serije "Frasier"), "Moderna obitelj", "2 Broke Girls", ali i ""Will & Grace", "Castle", "Chuck" i "Kosti".

Saul Rubinek (Donny Douglas)

Poznati televizijski, filmski i kazališni glumac, redatelj i scenarist, pojavio se u tek 15 epizoda kao Donny Douglas, a nakon toga vidjeli smo ga i u mnogim popularnim filmovima i serijama: War, Julia, Barney's Version, Person of Interest, Boston Legal, Psych, Eureka, Lost, Stargate SG-1, Leverage itd.

Mnogi će ga ipak pamtiti po ulozi iz kultne "Prave romanse". 

Bebe Neuwirth (Dr. Lilith Sternin)

Dr. Lilith Sternin-Crane više pamtimo po 80 epizoda "Kafića uzdravlje" u kojima se pojavila, ali bivša supruga dr. Cranea imala je i 12 ukazanja u spin-offu.

Danas je gledamo u seriji "Madam Secretary" gdje igra Nadine Tolliver.

Pas Eddie

Dva psa tijekom 11 sezona igrala su simpatičnog Jack Russell terijera, Eddieja. Prvih sedam godina to je bio Moose, a od 2000. do 2004. ta je čast pripala Enzu koji je uginuo 2010. Imao je 14 godina.

Pročitajte više