Kako je izgledao TV doček 1989.? Nastupali su Massimo, Balašević, Ena Begović…

Screenshot: YouTube

U SURADNJI s Yugopapirom donosimo pregled televizijskog dočeka iz 1989., u kojem je tada sudjelovala zvijezda u usponu Mirna Berend, a jedan od voditelja bio je Oliver Mlakar. Novogodišnji program obilježili su nastupi brojnih zvijezda, a mnogi od njih, poput Massima, Balaševića, Arsena Dedića i Ene Begović, više nisu s nama.

Novogodišnji TV program

Subota, 31. prosinca 1988: Svakogodišnja priča o novogodišnjem televizijskom programu, uoči njegova emitiranja, umnogome podsjeća na onaj vic u koje, smješteni u zamračenoj sobi, crne mačke love - znanstvenik, filozof i marksist. Dok znanstvenik svoj posao obavlja u tišini, filozof - svjestan da mačaka uopće nema - ostaje ustrajan u svom lovu, a marksista od vremena na vrijeme vikne: "Imam je!". Tako i naši televizijski poslenici obećavaju pun televizijski pogodak...

13:45 - Pri kupici i purici

To je jedna od emisija iz humorističke serije Vickazivanje snimljena u Hrvatskom zagorju. Viceve, anegdote i šale pričaju ljudi iz naroda, a glazbeni dio izvodi ansambl Braća Benci iz Krapine. Gost emisije je Toni Leskovar koji uz pratnju tog ansambla pjeva neke popularne pjesme kao što su Muzikaši, Zato braćo pijme ga, Mi smo tu navek, Išel budem v kleticu i druge. Autor i režiser je Igor Michieli, urednik Božo Potočnik, a suradnica u emisiji Ivanka Brnić.

14:15 - Šampanj, šampanj: Gala u Mimari

U Muzeju Mimara u Zagrebu, režiser Eduard Galić snimio je novogodišnju emisiju pjenušavog naslova. Cijela je emisija, kaže urednica Ana Marija Dorčić, zamišljena kao gala-primanje uoči novogodišnjeg plesa i novogodišnje noći, a za što svečaniji ugođaj osobito se pobrinula kostimografkinja Snježana Vego, čije će večernje haljine i toalete izmamiti mnoge uzdahe.

21:07 - Novogodišnja priča

Najduži humoristički blok pripremaju scenarist Siniša Pavić i redatelj Mihajlo Vukobratović, prokušani tandem Boljeg života Televizije Beograd (domaćina ovogodišnjeg programa). Što jedna prosječna jugoslavenska obitelj proživljava u nekoliko prednovogodišnjih dana? Dakako, Nova godina samo je povod da se iskažu i neke druge, skrivene ili potisnute osobine, naravi i svakojaka ponašanja. TV supružnike igraju Zdravka Krstulović i Đuza Stojiljković.

22:08 - Folk-zemljotres

Uz uvjet da prije početka ovog glazbenog bloka niste u stanju tijela i duha opisivog kao "opušten k'o sipin dim", valja nam zaploviti sazviježđem domaćeg folka. Kako smo saznali iz dobro obaviještenih izvora, narodnjaci su se ovom prilikom podvrgli svim redateljskim zahtjevima Aleksandra Mandića, a neki su se pokazali kao izvrsni glumci (Toma Zdravković i Miroslav Ilić)!

23:22 - Noć zvijezda

Kao što naslovu i priliči, u ovom bloku nastupa prva liga domaće glazbene scene. Uz pomalo iščašen humor voditelja tog priloga, Jovana Radovanovića i glumačkog nastupa Ene Begović, Mire Karanović, Gale Videnović, Tanje Pujin, Mire Furlan, Lidije Vukićević i estradnog čuda (glumi, vodi i pjeva) - jednom riječju, renesansni duh - Suzane Mančić, zapjevat će nam Slađana Milošević, Massimo Savić, Boris Novković, Bijelo dugme, Vlado Kalember, te grupe Viktorija i Hari Mata Hari.

00:00 - Čestitka i valcer

Novogodišnja pjesma kompozitora Vojkana Borisavljevića, mnogo pjevača, ukratko - ugođajem, neka vrst preslikanog novogodišnjeg Band Aida!

00:28 - Zvjezdana prašina

Sedmorica mladih, Dragan Stojnić, Gabi Novak, Kemal Monteno, Zorica Kondža, Maja Odžaklijevska, Seid Memić Vajta, Ana Kostovska, Zlatko Pejaković i Vladimir Savčić Čobi, združenim snagama izvode najomiljenije evergrine, uz koje ćemo se prisjetiti nekadašnjih dočeka Nove godine. Voditelji: Maja Sabljić, Mića Orlović, Oliver Mlakar, Taško Načić i Lidija Vukićević.

01:18 - Novogodišnji karneval

Trijezne domaćice, ako istraju pred malim ekranima, u novogodišnjem maratonu očekuje i Novogodišnji karneval, u kojem - što bi praktičan ženski um rekao - ima i zabavnih i korisnih sadržaja. Da ne dražimo suviše radoznalost gledateljica, recimo da u novogodišnjem maskenbalu sudjeluju naša najpoznatija imena rocka i novokomponirane narodne muzike, a osim pjesme - otkrit će nam i svoje recepte za otrežnjenje od mamurluka. Glazbeno-kulinarska ekipa pod maskama, sastavljena je od YU grupe, Bijelog dugmeta, Zorice Marković, Aleksandra Ilića, Crvene jabuke, Novih fosila, Vesne Zmijanac, Gordane Zahar, Dragane Mirković, Hanke Paldum, Snežane Savić, Miše Kovača, Doris Dragović, Đorđa Balaševića...

01:40 - Uvijek s vama: Sjever-jug

Ova blok-emisija podijeljena je u tri djela. Sjever-jug jedan je od udarnih igranih blokova, uz početnu napomenu da naslov navodi na parodiju. Konkretno, na američki serijal Sjever-Jug, s jasno izraženim namjerama odnosno asocijacijama na zlosretnu jugoslavensku zbilju. To je satirični komentar naših međunacionalnih podjela i nesporazuma, viđen kroz novogodišnje praznike jedne obitelji iz Srbije i njihovih rođaka iz Slovenije. Kako se najavljuje, niz zapleta vodi do neočekivanog rješenja, a to je jedna od - slatkih tajni ove noći!

03:30 - Ziggy Stardust i Pauci s Marsa

Na kraju Prvog programa, u ranim jutarnjim satima 1. siječnja, prikazuje se snimka glasovitog koncerta Davida Bowieja i prateće grupe u londonskom Hammersmith Odeonu 1973. Film je režirao viđeni američki dokumentarist D. A. Pennebaker.

Novogodišnja noć na Drugom programu

Drugi novogodišnji program trebala je snimiti Televizija Titograd, ali ga je na kraju preuzela TV Zagreb i sastavila šarolik program koji se sastoji od starih snimaka zabavne i narodne glazbe, atraktivnih izvadaka sa stranih top-lista, jednosatnog programa snimljenog u povodu proslave 70-godišnjice Leonarda Bernsteina i čak tri filma (najatraktivniji: Flashdance, jedan od najvećih hitova osamdesetih, koji je izazvao nevjerojatnu euforiju u filmskoj, glazbenoj, plesnoj i videoindustriji).

Na samom početku, u 20:05, očekujte Novogodišnji Rock klub 10 (emisiju nasljednicu nekadašnjeg Hita mjeseca), posvećen domaćim rockerima, pa ćemo vidjeti nastupe svih onih koji su svojim hitovima zabavljali publiku u 1988. godini (Bajaga i Instruktori, Bijelo dugme, Crvena jabuka, Ekatarina Velika, YU grupa, Kerber... )

Novogodišnji program na Trećem kanalu

Sedamnaesti kat hotela Intercontinental Zagreb, rano je jutro i sunce se još nije probilo kroz zagrebačku maglu i smog, ali je u restoranu Opera ekipa Zimovizije već pripremila kamere i postavila reflektore, a Tanja Šimić i Duško Radić, novinar Radio Sljemena (na privremenoj kolegijalnoj ispomoći Zimoviziji), dogovaraju se s kuharom kakav će svečani meni ponuditi gledaocima Trećeg programa.

Novogodišnji se program snima od ranog jutra, a kasno po podne istoga dana u Omladinskom kulturnom centru, gdje je smještena redakcija Zimovizije, sve ekipe imaju još pune ruke posla: oni koji nisu na terenu, montiraju snimljeni materijal, dogovaraju se o posljednjim izmjenama, kombiniraju, izabiru filmove i pregovaraju s gostima koje namjeravaju pozvati u studio...

Zimovizija za djecu

Zimovizija za djecu počinje u 17:30: Djed Mraz će pročitati želje (i žalbe) mališana u bloku pod nazivom Zadnja pošta - zadnje želje. Slijede crtići i glazba u izvođenju Arsena Dedića i Gabi Novak, Novih fosila ("Djeca ih obožavaju", tvrdi urednik Velimir Đuretić) i Trešnjevačkih mališana. U tom bloku bit će prikazan i film Vlak u snijegu.

Program za odrasle

U 19:30 - Novogodišnji program za odrasle: U ovom bloku izmjenjivat će se reportaže iz grada, poznati Zagrepčani čestitat će svojim sugrađanima Novu godinu s videospotovima, popularnim Bennyjem Hillom, Davidom Copperfieldom, saznat ćemo i gdje se još nešto može kupiti, ima li igdje slobodnih mjesta za doček i kako se zabavljaju oni koji su Novu godinu odlučili dočekati na Trgu Republike. Film u 21:35 - Tko pjeva, zlo ne misli.

Ne propustite 1. siječnja u 19:10 novo izdanje TV Fortune

Bit će to još jedan susret sa šarmantnom voditeljicom Mirnom Berend, koja kaže: "Premda već godinu dana radim kao honorarna najavljivačica na TV, ovo je za mene nešto novo. Emisija Lutrije Hrvatske je vrlo gledana, pa može pomoći svakom mladom voditelju na putu afirmacije." Studentica iz Siska svoj posao obavlja bez greške, ali TV Fortuna ima običaj da često mijenja voditeljice, pa ćemo uskoro umjesto Mirne gledati mladu Doris Vrandečić, koja se već studiozno priprema za taj posao.

21:00 - Zabavlja vas grupa Magazin

Režiser Vlado Božičević za ovu je emisiju otputovao u Split. Grupu Magazin ipak je najprimjerenije snimiti u njihovu gradu, tako da u pauzi mogu prošetati rivom i Peristilom, ili popiti kavu u nekom od brojnih kafića. U ovom show programu Ljiljana Nikolovska i grupa Magazin predstavit će se ne samo kao glazbenici nego i kao zabavljači. Kako su nedavno snimili novi album, u emisiji ćemo čuti pregršt njihovih novih pjesama...

(Studio, RTV revija, 1988.)

Pročitajte više